Potpisan Sporazum o jačanju bilateralne saradnje Srbije i Poljske

VARŠAVA –

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Varšavi sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom. Selaković i Rau su, posle tet-a-tet sastanka, potpisali Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o jačanju saradnje u bilateralnim odnosima Srbije i Poljske.

Takođe, ministri su potpisali i Program saradnje dve zemlje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period od 2021. do 2024.godine.

selaković

Izvor: Instagram

Šef srpske diplomatije danas će se sastati i sa poljskim ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Konradom Šimanjskim.

Ranije danas, Selaković je razgovarao sa mitropolitom varšavskim i cele Poljske Savom kome je preneo pozdrave patrijarha SPC Porfirija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozvao ga da poseti Srbiju i Beograd.

Selaković se susreo i mitropolitom varšavskim Savom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nastavio je danas zvaničnu posetu Poljskoj susretom sa mitropolitom varšavskim i cele Poljske Savom, sa kojim je razgovarao u Mitropoliji poljske pravoslavne crkve.

Mitropolit Sava (81), koji je rođen kao Mihal Hricunjak, se u razgovoru podsetio boravka u našoj zemlji i Beogradu gde je 1966. godine završio doktorske studije teologije.

nikola, selakovi, mitropolit, poljski, sava

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Iste godine pred patrijarhom srpskim Germanom zamonašio se u manastiru Rakovica u Beogradu i uzeo ime Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa Save.

Selaković je istakao da mitropolit Sava zato pripada i Srbiji, a ne samo Poljskoj, a domaćin je na to rekao da je on i Srbin, da ima srpsko ime i da je Srbija njegova druga država.

Šef srpske diplomatije preneo je mitropolitu pozdrave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozvao ga da poseti Srbiju i Beograd i obiđe završeni Hram Svetog Save koji je, kako je rekao, imao prilike da vidi dok je bio u izgradnji.

Selaković je mitropolitu poklonio skiptar sa prizrenskim filigranom, a od njega na poklon dobio ikonu Bogorodice.

nikola, selaković, mitropolit, poljski, sava

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković će se danas u Varšavi sastati sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, a imaće odvojeni sastanak i sa poljskim ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Konradom Šimanjskim.

Šef srpske diplomatije je u četvrtak razgovarao sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u Kabinetu predsednika Poljske Kšištofom Ščerskim, a u poljskom parlamentu imao je sastanke sa predsednicom Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta, Elžbjetom Vitek i predsednikom Odbora za spoljne poslove Sejma Marekom Kuhćinjskim.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*