Potpisan Sporazum za izgradnju gasovoda od Inđije do Novog Grada u RS

U Banjaluci je potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda od Inđije do Novog Grada u Republici Srpskoj. Novi gasovod koji se povezuje na „Balkanski tok“ doneće sigurnost snabdevanja gasom za celu Bosnu i Hercegovinu, a u taj posao biće uloženo 125 miliona evra.

U narednih nekoliko godina na „Balkanski tok“ kod Inđije vezaće se gasna interkonekcija prema granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Magistralni gasovod, dug 325 kilometara prolaziće kroz Republiku Srpsku uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, i Prijedora do Novog Grada.

„Mi smo predvideli jedan krak koji bi išao prema Federaciji gasifikacijom grada Doboja produžava se gasovod ide preko Maglaja do Zenice, tako da su otvorene sve mogućnosti. Čak samim idejnim rešenjem predviđena je i dodatna interkonekcija sa Hrvatskom“, kaže Đuro Glamočić, direktor „GAS-RES“.

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“ navodi da je to razvojni projekat.

„I ako isključimo političke stvari, on je važan i za Sarajevo i BIH Federaciju jer na taj način mi oslobađamo dodatne kapacitete na transportnom sistemu Republike Srbije i za snabdevanje Bosne i Hercegovine u celosti“, ističe Bajatović.

Za Republiku Srpsku projekat je strateški jer će omogućiti gasifikaciju gradova koja bi zamenila grejanje na ugalj. Gasna preduzeća zajednički ulaze u izradu projekta.

„Nama sledi zaključivanje Međudržavnog ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji treba da odobri Savet ministra BIH, i na njega treba da daju saglasnost druge institucije, pre svega Predsedništvo Bosne i Hercegovine kojom će biti regulisana interkonecija između BIH odnosno Republike Srpske“, napominje Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Kapacitet gasovoda je 1,2 milijarde kubika gasa godišnje, uz mogućnost povećanja količina. Plan je da se nova gasna trasa kod Bijeljine spoji sa postojećim gasovodom.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*