Potpisan ugovor o prodaji 12 francuskih bombardera Hrvatskoj

Hrvati kupuju bombardere „Rafal“ u Francuskoj (EPA EFE – F.L.)

 

ZAGREB – Francuski predsednik i hrvatski premijer, Emanuel Makron i Andrej Plenković, potpisali su danas u Zagrebu Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a ministri odbrane dveju država ugovor o kupovini 12 francuskih bombardera tipa Rafali.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Francuska podržava hrvatske napore za ulazak u šengenski prostor u okviru reforme Šengena koja je u planu, a Plenković je kazao da razgovori koje su imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske.

Makron je rekao da je Hrvatska spremna za Šengen.

„Podržavam vaše napore da pristupite šengenskom prostoru, na tome će francusko predsedništvo raditi od prvog dana predsedavanja. Znam da ste proveli potrebne reforme i nastavićete s tim. Ustanovili smo da postoje sličnosti u našim stavovima”, rekao je francuski predsendik i dodao da „dve zemlje imaju zajedničku istoriju”.

Makron je kazao da su dve zemlje povezane u vrednostima i angažmanu u prilog međunardone bezbednosti i da su „solidarnost i prijateljstvo” Francuske i Hrvatske, jako važni. Šef francuske države je rekao da je Plenkovićem razgovarao o Zapadnom Balkanu, što je, kako je rekao, zajednička tema.

Pričali su, dodao je, i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Severne Makedonije, uz zahvalnosti Hrvatskoj, za koju je rekao da je „uvek bila pravi, lucidni partner”.

Za kupovinu francuskih bombardera, Makron je rekao da je „ovo suveren izbor Hrvatske i ima istorijski značaj”, što je garancija zajedničke bezbednosti.

Francuski predsednik je govorio i o pandemiji korona virusa i merama koje Francuska namerava da preduzme i migrantima koji su stradali u La Manšu u pokušaju da se domognu Britaniji.

Plenković je rekao da upravo potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje znači unapređenje međusobnih odnosa u šest područja.

„Svi razgovori koje smo imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Takođe, potpisivanje ugovora o kupovini Rafala predstavlja poseban element, značaj današnje posete i generalne nove faze odnosa”, rekao je Plenković, prenosi Tanjug.

Dodao je da Hrvatska tom kupovinom dobija najmodernije avione kojima će, kako je kazao, zaštiti svoju teritorije, na kopnu i moru.

Hrvatska očekuje, kazao je, da ovaj ugovor podstakne i značajniju saradnju između vojnih industrija dveju zemalja.

Razgovarali su, dodao je, o brojnim globalnim temama, a posebno o BiH i poziciju Hrvatske.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*