Potpisano pismo namere o obezbeđivanju sredstava za projekte vodosnabdevanja

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su u Gradskoj upravi pismo namere o kreditnom zaduženju u iznosu do 10 miliona evra, namenjenom izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže na području grada.

Posle potpisivanja pisma namere, gradonačelnik Radojičić objasnio je da se ovim, zapravo, ulazi u dalje pregovaranje sa EBRD-om oko sredstva za rešavanje vodosnabdevanja na području grada. Prema njegovim rečima, za rešavanje kritičnih tačaka u vodosnadbevanju u ovom trenutku potrebno je obezbediti najmanje 20-tak miliona KM, dok je za potpuno rešenje potrebno najmanje 50-tak miliona KM.

„Nažalost, veliki broj seoskih i prigradskih naselja na području Banje Luke je danas bez vode ili sa nestabilnim vodosnabdevanjem, a tih problema nisu lišena ni pojedina gradska područja, poput Paprikovca, gdje je vodovodna mreža u jako lošem stanju i potrebna je njena rekonstrukcija. Konkretno, sa EBRD-om pregovoramo oko kredita u iznosu do 10 miliona evra koji bi nam bio plasiran pod veoma povoljnim uslovima. Kredit bi bio plasiran na uobičajen način, dakle preko institucija BiH, RS i grada“ – rekao je Radojičić. On je izrazio nadu da će dalji pregovori teći uspešno i da će u idućoj godini biti potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju.

Predstavnik EBRD-a Josip Polić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se, poslije niza uspešnih projekata, nastavlja saradnja sa Banjom Lukom, ističući da se ova međunarodna finansijska institucija danas, ujedno, obavezala i da će obezbediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta, a što, po procenama, iznosi oko 600.000 evra.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*