Potpuno pomračenje Meseca videće se i iz Srbije

U noći između petka i subote, 27. na 28. jula moćićemo da posmatramo pomračenje Meseca i iz Srbije.

Foto: Getty

Građani će, uz stručne komentare moći da posmatraju pomračenje Meseca i iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Sve faze pomračenja Meseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrava i područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20:01, u Beogradu pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01:29. Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulaz u Zemljinu senku u 20.24, 21:30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.

Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje u opoziciji, poručili su iz Astronomskog društva. Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 28. jula.

U objašnjenju se navodi da je Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe. Posmatrač Sunca iz polusenke vidi samo deo Sunca. Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo. Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara.

Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna.
IZVOR: TANJUG

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*