Povećan broj incidenata protiv srpskog naroda na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti južnoj pokrajini, posetio je danas Nikolu Perića iz Gojbulje kraj Vučitrna, koga su albanski ekstremisti pretukli početkom jula.

Petković je tom prilikom istakao da je od početka godine broj incidenata porastao na čak 85.

Ko hoće da upozna junaka od 13 godina neka dođe u Gojbulju, kao što smo mi danas došli i upoznali pravog malog heroja, Nikolu Perića, koji je pretučen od strane albanskih ekstremista, samo zbog toga što je Srbin, što nosi srpsko ime i prezime i zbog toga što nosi pravoslavni krstić, koji mu je u trenutku napada bio skinut sa grudi i pogažen, rekao je Petković.

On je naveo da je danas došao da pozdravi porodicu Perić – Radeta, Nikolu i sve ostale članove ovog velikog domaćinstva, da im prenese pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da im  kaže da je predsednik Vučić i u Briselu, pred evropskim zvaničnicima, govorio o slučaju malog Nikole, pokazao njegove slike i njegove rane i postavio pitanje svih 80 incidenata koje imamo od početka godine.

Prema njegovim rečima, do današnjeg dana taj broj se i povećao na 85 incidenata koji se dešavaju i koji su upereni protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio da postoji zabrinutost za bezbednost našeg naroda u srpskim sredinama na Kosmetu, s obzirom na to da Aljbin Kurti nije želeo da se saglasi sa predlogom EU da se obe strane suzdrže od akcija koje bi dovele do destabilizacije na terenu.

On je posebno istakao da je država Srbija uz svoj narod i uz Nikolu Perića i njegovu porodicu, uz Gojbulju, uz sve naše ljude na Kosmetu.

Borimo se da sačuvamo mir, a mi ćemo se truditi i u okviru dijaloga i na sve moguće načine da, pre svega, osvetlimo težinu problema sa kojima se Srbi suočavaju, poručio je on.

Petković je naglasio da će Srbija i finansijski i u svakom drugom smislu da pomogne, kao što čini i do sada, kako bi se omogućilo  našem narodu na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra, da imaju život dostojan čoveka u 21. veku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo da je zbog broja incidenata u Gojbulji Srbija tražila i od međunarodnih zvaničnika, Kfora i drugih koji treba da obezbeđuju ovaj prostor da se brinu o bezbednosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da pojačaju patrole da se ne bi desio slučaj poput prebijanja malog Nikole Perića.

Hvala Bogu, on je sada dobro i kao što o njemu brinemo, brinemo o svakom našem čoveku, svakom našem detetu, jer su naša deca na Kosmetu budućnost opstanka i ostanka našeg naroda, istakao je Petković, koji je ovaj kraj obišao u pratnji predsednika Srpske liste Gorana Rakića i predsednika Privremenog organa Milana Kostića.

Mali Nikola poručio je da se i dalje plaši za svoju bezbednost.

Nije mi svejedno da izađem sada da igram fudbal, ni da izađem na ulicu. Meni ni ranije nije bilo svejedno, a posebno sada nakon prebijanja. Pre desetak dana su mi bacili petarde ovde i tada sam se uplašio. Ali meni ova poseta mnogo znači, rekao je Nikola.

Petković je dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji započeo obilaskom sela Banjska kod Vučitrna, gde se upoznao sa potrebama i problemima meštana, koji su mu preneli zahvalnost na tome što je prvi predstavnik Vlade Srbije koji ih je obišao.

Oni su izložili na koji način država može da im pomogne i on je istakao da će učiniti sve da Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomogne u okviru svojih mogućnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će prvi dan posete završiti obilaskom ekonomije manastira Gračanica.

Povećan broj incidenata protiv srpskog naroda na Kosmetu

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*