Poverenik: Za ćutanje administracije kazne i do 500.000 dinara

BEOGRAD –

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje čekaju na usvajanje, dobiće ovlašćenje da izriče novčane kazne organima vlasti koji odbiju da daju informacije građanima.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u intervjuu za današnju „Politiku“ kaže da će usvajanjem izmena zakona poverenik dobiti ovlašćenja da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih ljudi u organima vlasti za koje utvrdi da su načinili prekršaj.

milanmarinovic

Izvor: Vlada RS

On je naveo da je do sada to ovlašćenje imala Upravna inspekcija, kao i da ga je retko koristila, te da je 2019. godine od 4.995 zahteva podnela samo jedan, a da su ostale zahteve podneli građani uz angažovanje advokata.

„Uz to ovlašćenje, a da bi utvrdio činjenice, poverenik je dobio pravo da zahteva od bilo kog organa vlasti uvid u informacije i dostavljanje svih dokumenata koja bi potvrdila da li je do prekršaja došlo“, kaže Marinović.

Poverenik ističe da je veliki problem „ćutanje“ administracije i da je ignorisanje zahteva građana razlog, kaže, i za 80 odsto žalbi godišnje.

Objašnjava da je ranija procedura sada pojednostavljena, te da kada poverenik dobije žalbu zbog nepostupanja nekog organa dostavlja je na izjašnjenje, a ako se utvrdi da je organ napravio propust poverenik ima ovlašćenje da izda prekršajni nalog u iznosu od 30.000 dinara.

Marinović kaže da se nakon toga izdaje rešenje po kojem se nalaže organu da postupi i ako on odbije taj zahtev poverenik može neposredno da izriče kazne, koje se kreću od 50.000 do 500.000 dinara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*