„Povodom završetka meseca frankofonije 31. marta: Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Srbije primili su grupu frankofonih ambasadora, na čelu sa egipatskim ambasadorom u Beogradu“

Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Srbije primili su grupu frankofonih ambasadora, na čelu sa egipatskim ambasadorom u Beogradu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić, primio je grupu frankofonih ambasadora na čelu sa egipatskim ambasadorom u Beogradu, Amrom Alguvejlijem, u prisustvu Žaka Krabala, generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Frankofonije. Alguvejli je istakao aktivnu ulogu Egipta u ovoj organizaciji od njenog osnivanja 1997. godine, kada je dr Butros Gali preuzeo mesto prvog generalnog sekretara, napominjući i podršku pruženu Univerzitetu Sengor u Aleksandriji, imajući u vidu da je jedna od pet operativnih institucija te organizacije i važna nit za unapređenje obrazovne i kulturne saradnje sa afričkim zemljama.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Selaković, takođe se sastao sa grupom frankofonih ambasadora, izrazivši zahvalnost za izutetnu aktivnost koja je okarakterisala predsedavanje ambasade Egipta u Beogradu u poslednje dve godine. Alguvejli je naglasio da doprinos Egipta aktivnostima grupe dolazi u kontekstu aktivnosti na multilateralnim forumima čiji je član, kao i u cilju poboljšanja vrednosti kulturnog i jezičkog pluralizma i međunarodne solidarnosti, pozivajući se i na film sa porukama arapskih ambasadora u Beogradu, povodom Dana arapsko-srpskog prijateljstva, koji se obeležava 22. marta, a koji je ambasada podelila. Regionalni predstavnik Međunarodne organizacije za Frankofoniju, Erik Pop, opisao je grupu frankofonih ambasadora kao najaktivniju grupu do sada, i istakao zahvalnost pionirskoj ulozi Egipta u multilateralnim odnosima.

Centar za Frankofoniju pri Univerzitetu u Novom Sadu ugostio je ambasadora Egipta u Beogradu kao glavnog govornika na virtuelnom simpozijumu o ulozi Egipta u multilateralnim okvirima, „Frankofona organizacija kao model“, gde je profesorima i studenatima istakao pionirsku uloga Egipta u mnogim međunarodnim organizacijama koje su se vremenom razvile tokom uspostavljanja Lige arapskih država, Ujedinjenih nacija i Organizacije afričkog jedinstva, kasnije Afrička unija, kao i Međunarodne organizacije za Frankofoniju. Predstavnici Univerziteta u Novom Sadu izrazili su želju za saradnjom sa relevantnim obrazovnim institucijama u Egiptu, posebno sa odeljenjima posvećenim nastavi na francuskom jeziku.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*