Poznati snimatelji od danas u Beogradu

Jugoslovenska kinoteka će od 12. do 17. marta biti mesto susreta snimatelja iz celog sveta, tokom trajanja godišnje Internacionalne skupštine Federacije direktora fotografije (IMAGO), čiji je domaćin Srpska asocijacija snimatelja (SAS), predvođena predsednikom Predragom Bambićem.

Među uvaženim gostima biće Ed Lehman, snimatelj filmova u režiji Toda Hejnsa, Toda Soldonca, Lerija Klarka, Sofije Kopole, Pola Šredera, Stivena Soderberga, Mire Nair, Jurij Klimenko, direktor fotografije zapaženih ruskih filmova „Teško je biti Bog“, „Kraj pruge“, „Šetnja“, „Matilda“,Tomas V. Kinast, direktor fotografije filma „Tri dana Kibernu“, nedavno prikazanom i u sklopu Festa.

 

Očekuje se i Andraš Nađ, koji je snimio uspešne i hvaljene mađarske filmove, ali i „Beogradskog fantoma“ u režiji Jovana Todorovića, Danijele Nanuci, koji je sarađivao sa Hodorovskim, Brasom, Skolom, Viskontijem, Bolnjinom…, te Dejvid Stamp, Nina Kelgren, snimateljka višestrukonagrađenog velškog filma „Solomon & Genor“…

IMAGO, čiji je cilj promocija kinematografije na međunarodnom nivou, obuhvata 53 društva i ima 4.300 članova – profesionalnih snimatelja, iz svih krajeva sveta.

Centralni događaj skupštine je dodela nagrada 16. marta u Jugoslovenskoj kinoteci.

U konkurenciji za nagrade našlo se 39 igranih filmova, 26 televizijskih serija, 31 dokumentarni film, 28 studenstkih filmova i 18 dugometražnih filmova u kategoriji mladi snimatelji.

Među nominovanima za ovogodišnje nagrade IMAGO su i dva mlada snimatelja iz Srbije – Mikša Anđelić za snimateljski doprinos filmu „Zlogonje“ Raška Miljkovića, i Igor Lazić za snimateljski rad u kratkom studentskom igranom filmu „Mogu sam“ u režiji Nikole Polića.

Osim esnafskih susreta, godišnje skupštine i razmene iskustava, ovu konferenciju osnažiće i bogat propratni program koji obuhvata otvaranje izložbe fotografija Sukija Medenčevića pod nazivom „Prozori u svet, prozori u dušu“ (13. marta u 18 sati), kao i dan kasnije (14. marta u 18 sati) promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića „Miris filmske trake“, u kojoj piše o svom životu i profesiji.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*