Pozorišnom predstavom u Pećincima obeleženo 800 godina autokefalnosti SPC

PEĆINCI –

Predstavom „Princ Rastko – monah Sava“, koju su u nedelju uveče u porti pećinačke crkve izveli glumci Amaterskog pozorišta „Stevan Petrović Brile“ iz Beočina, Kulturni centar Pećinci i Arhijerejsko namesništvo pećinačko, u okviru petog Kulturnog leta, obeležili su na prigodan način veliki jubilej Srpske pravoslavne crkve – 800 godina autokefalnosti.

Opština Pećinci

Arhijerejski namesnik pećinački, jerej Bojan Mijanović, zahvalio se publici koja je pratila predstavu, kao i glumcima, jer kako kaže, ovo je samo jedan od načina da se zahvalimo svim velikim ljudima toga doba koji su učestvovali u bitnim događajima za naš narod.

„Obeležavanje velikih jubileja na ovakav način govori o tome da smo dostojni potomci naših predaka, jer sećajući se svih dešavanja pre 800 godina, kada je sveti Sava izmolio, isprosio blagoslov za dobijanje samostalnosti Srpske crkve, mi se sećamo svog tog truda i sećamo se koliko je to bio bitan momenat u istoriji našeg nacionalnog i duhovnog bića“, rekao je Mijanović.

Devetnaest glumaca na sceni u pećinačkoj crkvi je izvelo dvadeset i jednu ulogu, iz teksta Milovana Vitezovića, a u režiji Sekule Petrovića.

„Predstavu Princ Rastko – monah Sava, koju smo premijerno izveli 16. februara ove godine, radili smo povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i ovo nam je večeras u Pećincima sedmo izvođenje. Publika je predstavu dobro primila, rado je gleda i jeste da je ekipa vrlo brojna i da imamo problem oko organizacije gostovanja, ali nekako se snalazimo, a valjda i Sveti Sava odgore pomaže“, kazao je Petrović.

Beočinski glumci su, zajedno sa prisutnom publikom u nedelju uveče u Pećincima, na sasvim prigodan način, podsetili na značaj velikog jubileja i velikog raškog plemića, svetogorskog monaha, igumana manastira Studenica, prosvetitelja, književnika, diplomate i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, Svetog Save.

Centrom Pećinaca, odzvanjali su glasovi velikog župana Stefana Nemanje, njegovih sinova Vukana, Stefana Prvovenčanog i Rastka Nemanjića, čuli su se zvuci oštrice mača srpskih vitezova i glas Fridriha Barbarose, da bi se na kraju, u potpunoj tišini čuo glas Svetog Save.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*