Predavanje u Galeriji Matice srpske „Raznolikost: Jednakost u različitosti „

U petak, 3. avgusta 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano predavanje Raznolikost: Jednakost u različitosti koje je deo bogatog pratećeg programa organizovanog u okviru izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske.

Na predavanju Stanislava Jovanović, kustoskinja, govoriće o raznolikosti kao vrednosti evropskog kontinenta koja konstituiše evropsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno. Ideja jednakosti u raznolikosti kao osnovni motiv spojila je različite umetnike i epohe na izložbi „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ s ciljem stvaranja tematske heterogenosti između religija, tradicija i običaja, starosne i rodne raznolikosti.

Spojivši dela Stanoja Popovića, Josifa Falte, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića i drugih umetnika ukazano je na bogastvo raznolikosti, ali i na Evropu kao važno mesto susreta nacionalnih, religijskih i rodnih drugosti i raznolikosti. Predavanje će biti posvećeno onim umetničkim delima koja predstavljaju vizuelni iskaz raznolikosti – kako u tematskom i idejnom, tako i u likovnom smislu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*