Predsednica Tajvana: Branićemo svoju slobodu

(EPA-EFE/WANG YU CHING)

TAJPEJ– Tajvan ne traži vojnu konfrontaciju, ali će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu, rekla je danas predsednica Caj Ingven.

Tajvan je objavio da je oko 150 aviona kineskih vazdušnih snaga bilo uletelo u njegovu zonu protivvazdušne odbrane u četvorodnevnom periodu koji je počeo prošlog petka, piše Rojters.

Tajvan se ranije žalio na kineske aktivnosti koje smatra „ratom u sivoj zoni”, koji je osmišljen da iskoristi tajvanske oružane snage i testira njihovu sposobnost odgovaranja.

„Tajvan ne traži vojnu konfrontaciju”, rekla je Caj na bezbednosnom forumu u Tajpeju, prenosi Tanjug.

„Nadamo se mirnom, stabilnom, predvidivom i obostrano korisnom suživotu sa susedima. Ali, Tajvan će takođe učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života”, rekla je ona i dodala da je blagostanju u Indo-Pacifiku potrebno mirno, stabilno i transparentno okruženje i da u regionu postoje mnoge mogućnosti.

„Ovo takođe donosi nove tenzije i sistemske kontradikcije koje bi mogle imati poguban uticaj na međunarodnu bezbednost i globalnu ekonomiju ako se njima ne rukuje pažljivo”, rekla je predsednica.

Ingven je istakla da će Tajvan raditi zajedno sa drugim zemljama u regionu kako bi osigurala stabilnost.

„Tajvan je u potpunosti posvećen saradnji sa regionalnim igračima kako bi se sprečio oružani sukob u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i u Tajvanskom moreuzu”, rekla je ona.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*