Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvara kulturnu stanicu Svilara

U utorak 23. oktobra, od 15 časova u Istorijskom Arhivu grada Novog Sada, ulica Filipa Višnjića 2a, svečano će biti predstavljen budući izgled kreativnog polisa „Kineska“ koji će prema projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ uz podršku Vlade Republike Srbije postati središte kulturnih i kreativnih industrija.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovaće ovoj prezentaciji realizovanoj u okviru konferencije „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis“ čija je osnovna ideja razmatranje mogućnosti za siguran i održiv model budućeg novosadskog kulturnog distrikta „Kineska“.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti:

-Ana Brnabić – predsednica Vlade Republike Srbije

-Igor Mirović – predsednik Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine

-Miloš Vučević – gradonačelnik Novog Sada

-Nemanja Milenković – direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“

Premijerka će tokom posete Novom Sadu obići i aktuelne radove na budućem novosadskom kreativnom polisu.

Od 16 časova delegacije će prisustvovati otvaranju nove kulturne stanice „Svilara“, na uglu ulica Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića, gde će biti predstavljen programski koncept ove kulturne stanice.

Nakon kratkog umetničkog performansa, delegacije će imati priliku da pogledaju izložbu „14/24 u Svilari“, obiđu kulturnu stanicu Svilara i razgovaraju sa umetnicima.

Svilara je druga kulturna stanica koja će u toku 2018. godine početi sa radom u Novom Sadu u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja. Rekonstrukcijom stare fabrike za bojenje svile, otvara se novi prostor za aktivnosti i kulturne sadržaje, a građani Podbare i Novog Sada dobijaju još jedan prostor za kreativno izražavanje.

Podršku otvaranju novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput Svilare, pružio je Kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić kroz aktivnosti njenog Saveta za kreativne industrije. Otvaranje Svilare je deo platforme Srbija stvara (Serbia creates) koja ima za cilj promovisanje Srbije kao kreativne i inovativne zemlje, koja stvara bolje uslove za promociju svog stvaralaštva širom sveta čime se aktivno menja imidž naše zemlje.

Otvaranjem novih kulturnih stanica, domaći umetnici, ali i oni iz regiona, dobijaju novo mesto i prostor za svoje stvaralaštvo i razmenu ideja.

Program za Novosađane

Program za građane u Svilari će otpočeti istog dana u okviru koncepta „24 sata Svilara“, simbolično u 20:21 čas, svetlosnom instalacijom „Smoking Chimney“. Zatim će nastupiti „Frame Orchestra“, autorski bend koji predvodi Lazar Novkov.

Prisutni će imati mogućnost da posete izložbu „14/24 u Svilari“ koja predstavlja 14 slikara iz celog sveta koje je odabrala naša poznata slikarka Gala Čaki. U Velikoj hali Svilare ovi slikari izuzetnih biografija, svetski priznati umetnici, predstaviće se i na taj način „ukrstiti“ svoje svetove i kreativne izraze.

U društvenom centru Svilare austrijski umetnik Gerhard Flekač predstaviće instalacije kroz koje umetnik na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile. Inače, Flekač boravi u Novom Sadu u okviru programa „Umetnici u gostima“ – rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021″ čiji je cilj podsticanje mobilnosti umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama. Izložbe će voditi kustosi iz Galerije Matice srpske.

Program „24 sata Svilara“ nastaviće se i sledećeg dana, 24. oktobra kada će biti organizovana tri vođenja kroz izložbe u kulturnoj stanici Svilara, i to u terminima od 12, 16 i 20 časova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*