Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas popodne sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba. Premijerka Brnabić inicirala je sastanak kako bi i lično čula njihove primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je u skupštinskoj proceduri.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

U otvorenom razgovoru, na sastanku je usaglašeno tri amandmana na predloženi zakon koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala. Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje. Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

 

Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade Srbije i roditelja. Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima.

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije i istakla da su i vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima. Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*