PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Putinovih 66 suparnika

Na predsedničkim izborima u Rusiji najviše kandidata u poslednjih 20 godina. Za većinu to će biti politički šou, gde ne mogu da pobede, ali mogu da postanu poznati.

NA predsedničkim izborima u Rusiji 18. marta ove godine favorit Vladimir Putin imaće čak 66 suparnika, što je najveći broj kandidata u poslednje dve decenije. Jedino je 1996. godine bilo više pretendenata za glavnu fotelju u Kremlju, kada se prijavilo 78 građana Rusije. Sada je 21 partija predložila svog kandidata, dok je 46 pojedinaca odlučilo da samostalno nastupi na izborima. Među njima je i predsednik Vladimir Putin.

Posle 2012. godine su maksimalno liberalizovani izborni zakon i procedura za kandidovanje na izborima. Ranije su samostalni predsednički kandidati morali da sakupe dva miliona potpisa, a sada im treba inicijativna grupa s najmanje 500 ljudi i sakupljenih 300.000 potpisa. Predstavnici parlamentarnih partija ne moraju ni da sakupljaju potpise, dok oni iz vanparlamentarnih partija moraju da donesu sto hiljada potpisa.

U Rusiji niko ne spori da je sadašnji predsednik Vladimir Putin veliki favorit, jer je popularnost koju uživa u narodu rekordna, pa niko i ne dovodi u pitanje njegov trijumf. Upravo zato se mnogi pitaju koji je razlog kandidature tolikog broja pojedinaca, koji nemaju nikakvih ozbiljnijih izgleda da osvoje i jedan odsto glasova. Od novih lica jedini ozbiljan kandidat je Pavel Grudinjin, predsednik podmoskovskog Sovhoza, kome je svoje mesto prepustio lider komunista Genadij Zjuganov.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*