Predsednik Si pozdravio novi svet koji je stvorio narod Kine

PEKING –

Na proslavi stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine, predsednik Si Điping pozdravio je „novi svet“ koji stvorio kineski narod i upozorio strane sile koje pokušavaju da unize Kinu da će im se to „obiti o glavu“.

Nakon preleta i akrobacije kineskog ratnog vazduhoplovstva, predsednik Si je tokom jednočasovnh govora na Trgu Tjenanmen obećao da će osnažiti kinesku armiju i sprovesti ujedinjenje sa Tajvanom.

kina

Izvor: EPA:Photographer: ROMAN PILIPEY

Prema njegovim rečima, u Hongkongu će biti obezbeđena društvena stabilnost, uz zaštitu kinekse bezbednosti i suvereniteta.

„Kineski narod nije se dobro pokazao samo u uništavanju starog sveta, već i u stvaranju novog. Socijalizam je jedino spasenje za Kinu“, poručio je predsednik Si, prenosi Rojters.

Kineski predsednik i komunistička partija uživaju popularnost zbog efikasne borbe protiv epidemije korona virusa i aktivne uloge koju Kina igra na globalnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.

Ipak, zvanični Peking je izložen spoljnim kritikama zbog strogog odnosa prema Hongongu i kršenja prava pripadnicima muslimanske etničke manjine Ujgur u provinciji Sinđijang, ali i zbog pogoršanja demografske situacije koja bi mogla da ugrozi dugoročan ekonomski rast.

Predsednik Si je poručio da kineski narod nikada neće dozvoliti stranim silama da se ponašaju nasilnički, ponižavaju i potčinjavaju Kinu.

„Ko god bi se usudio da pokuša nešto slično krvavo bi razbio svoju glavu o Veliki čelični zid koji su izgradili 1,4 milijarde pripadnika našeg kineskog naroda“, upozorio je predsednik SI.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*