Predsednik Srbije u Kladovu obilazi radove na rekonstrukciji puta i postrojenja HE Đerdap

Ulažemo još 380 miliona evra u HE Đerdap u narednih 10 godina

Rrekonstruisana brodska prevodnica na HE Đerdap, izuzetno važna za plovidbu na Dunavu (Foto Tanjug/Strahinja Aćimović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u okviru posete Kladovu, obišao radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova u dužini od 34 kilometra koje izvodi Štrabag.

Predsednik je tokom razgovora sa radnicima i predstavnicima lokalne vlasti istakao da je taj put veoma značaj za građane tog dela Srbije.

„Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije”, istakao je Vučić.

Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zaječara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Vučić je pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i dogovorio sa njim da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Predsednik se tom prilikom interesovao i za druge puteve u tom kraju, na primer, za put od Negotina do Brze Palanke u dužini od 30 kilometara, zatim put do Klokočevca i ka drugim mestima.

Razgovarao je sa radnicima, pitao ih da li ima još ljudi zainteresovanih da rade poslove u niskogradnji i kakve uslove imaju…

Vučić je ukazao da taj deo zemlje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

„Istočna Srbija je bukvalno čudesna”, naglasio je on.

Vrednost radova puta od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti gotov u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po ove deonice.

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i predsednici opština istočne Srbije.

Predsednik Vučić je sa evropskom koordinatorkom za koridor Rajna-Dunav Ines Ajale Sender i šefom relegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Predsednik Vučić je zatim obišao u HE Đerdap 1 rekonstruisane mašinske prostorije, a zatim i rekonstruisanu brodsku prevodnicu na HE Đerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Rekonstrukciju prevodnice obavila je nemačka firma DSS Noel i naša preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Kraljevo.

Radovi su vredni 28,5 miliona evra, a 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojne banke, a ostalih 40 odsto je garant Connecting Europe facility fonda.

Zahvaljujući rekonstrukciji, skraćeno je vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na 90 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednost rada prevodnice.

Osim toga, produžen je vek trajanja opreme na prevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto i smanjen je uticaj rada prevodnice na životnu sredinu, istaklo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon obilaska HE Đerdap, planirano je video obraćanje evropske koordinatorke za koridor Rajna-Dunav Ines Ajale Sender i direktora Evropske izvršne agencije za klimu, životnu sredinu i infrastrukturu Dirka Bekersa, a potom će se medijima obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Vučić.

Na kraju posete Kladovu predsednik će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Ulažemo još 380 miliona evra u HE Đerdap u narednih 10 godina

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić najavio je danas da će država uložiti još 380 miliona evra u HE Đerdap u narednih 10 godina, kako bi Đedap mogao da dobije dodatnih 50 megavata struje.„Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje”, poručio je predsednik nakon obilaska rekonstruisane brodske prevodnice na HE Đerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Luke su budućnost
Luke su budućnost, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljujući dalja ulaganja u luke na Dunavu.

Istakao je da Srbija troši sve više struje, ne samo zimi već i leti, kao i da su se građani navikli na mnogo udobniji život i ne razmišljaju da li ćemo imati dovoljno resursa i struje u narednom periodu.„Mi ćemo u revitalizaciju sistema HE Đerdap da uložimo u narednih 10 godina još 380 miliona evra, to je važan zadatak za EPS. Đerdap mora da dobije novih 50 megavata za proizvodnju struje”, naglasio je Vučić.

Dodao je da će se kao predsednik boriti za to, ako bude neslaganja sa vladom, da se više ulagaže u energetsku infrastrukturu, prenosi Tanjug.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*