Predsednik Vučić posetio fabriku „Teleoptik žiroskopi“

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, obišao je danas privredno društvo “Teleoptik – žiroskopi” u Zemunu.

Privredno društvo “Teleoptik – žiroskopi” u Zemunu bavi se proizvodnjom najsofisticiranijih delova za rakete, sistema za upravljanje i vođenje i optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.

Tokom obilaska, predsedniku Vučiću predstavljena je realizacija opremanja fabrike po investicionom programu Vlade Republike Srbije, čime je tom privrednom društvu odobreno 6,86 miliona evra. Predsedniku su prezentovani i dostignuti stepeni razvoja pojedinih sistema u oblasti raketne tehnike, napadno navigacionih sistema za vazduhoplove, kao i optičkih i optoelektronskih sprava za naoružanje.

Kako je istakao Vučić, danas je ovde 50-60 odsto novih mašina koje su kupljene.

„U mašini, u ovoj prostoriji, možete da vidite kako i koliko složenih konfiguracija možete u najkraćem vremenskom periodu da uradite. Proizvodi u ovom preduzeću su naših ruku delo, proizvedeni u fabrici „Teleoptik“. Ovde se proizvode motori za navođenje glava, za navođenje raketa, a to je za nas nešto od ključnog značaja. Na neki način, ne mogu da kažem srce sistema, ali mozak sistema Odbrambene industrije Srbije nalazi se ovde i zadovoljan sam što sam video vredne ljude, inženjere, a za ljude koji nam predstavljaju pamet zemlje uskoro će biti značajno povećanje plata. Moramo da ih sačuvamo i zadržimo da ne odu u druge kompanije“ – rekao je Vučić.

„Ovi ljudi imaju veliko srce i veliku energiju i očekuju da bude još bolje. Po programu koji je usvojen pre godinu treba da damo novih pet miliona za „Teleoptik“, i danas smo razgovarali sa direktorom oko mogućnosti da napravimo i proizvodnju optike, da ne moramo da je uvozimo. Sve više i Vojska Srbije naručuje proizvode, 850 nišana plus 500 nišana koje koristimo za projekat 1.500, ali naručuje se i iz inostranstva, iz Turske, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ostalih zemalja. Fabrika opstaje, naše fabrike su bile na nivou 1960., 1970. godine, tek sad ih obnavljamo i pokušavamo da se približavamo modernom svetu. U Odbrambenoj industriji radi skoro 12.000 ljudi, u onome što je direktno državna svojina, ne pričamo o privatnicima, a sa njima oko 21.000. Daću vam samo jedan podatak – 2012. godine ukupan izvoz našeg oružja, oruđa i municije bio je 154 miliona dolara, prošle godine 569 miliona dolara, ove godine očekujemo da bude više od 630 miliona dolara. Dakle, četiri puta je porastao izvoz Odbrambene industrije Srbije. Na to sam ponosan i želim da zahvalim Ministarstvu odbrane i Vladi, mislim da smo veliku stvar uradili, a imamo još dobrih fabrika gde moramo da uložimo“ – rekao je predsednik Vučić.

Direktor preduzeća „Teleoptik-žiroskopi“ Milan Nastić zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao danas da vidi na koji način su utrošena sredstva koja im je Vlada dodelila.

„Zahvalio bih i Ministarstvu odbrane koje je na predlog Vlade omogućilo da dobijemo značajna sredstva. Malo ko je verovao u „Teleoptik-žiroskopi“, ali mi smo verovali, trudili se i radili i za to su bila potrebna odricanja, želja, znanje, iskustvo. Zahvalio bih tadašnjem premijeru, sadašnjem predsedniku Srbije, koji je takođe verovao u nas i smatram da je ovo preduzeće obezbedilo dostojanstvene uslove za rad naših radnika. Drago mi je i što se konačno stekla slika da preduzeće „Teleoptik-žiroskopi“ mora da postoji u Srbiji“ – rekao je Nastić i dodao da preduzeće radi i za domaće i za inostrano tržište.

Kao rezultat ulaganja u savremenu opremu danas su prikazane nove tehnologije površinske zaštite proizvoda primenom nano čestica, proizvodnje štampanih elektronskih ploča automatizovanim nanošenjem komponenata, renovirana i opremljena bela soba za završna podešavanja i montažu optičkih i optoelektronskih sistema.

Privredno društvo se u domenu vojnog programa bavi razvojem i proizvodnjom uređaja za vođenje i lansiranje, glava za samonavođenje za PVO rakete i rakete vazduh-zemlja, žirostabilisanih sklopova, optičkih, optoelektronskih i nišanskih sprava, delova sistema za upravljanje, avionike za vazduhoplove i ostalo. Od privrednih društava Odbrambene industrije, “Teleoptik – žiroskopi” ima potencijal da bude lider u razvoju i proizvodnji uređaja visoke tehnologije i komponenti i ključni faktor u proizvodnji vođenog raketnog naoružanja i sistema za upravljanje vatrom za potrebe Vojske Srbije i tržišta.

Privredno društvo je značajan kooperant ostalim privrednim društvima Odbrambene industrije proizvodnjom nišanskih sprava za minobacače, optičkih sprava na borbenim vozilima i optoelektronskih sistema i sistema za upravljanje vatrom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*