Predsednik Vučić u Kragujevcu i Kniću: Moramo dodatno da pojačamo dualno obrazovanje u Srbiji

KRAGUJEVAC –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić današnju posetu Kragujevcu i Kniću započeo je obilaskom pogona kompanije Simens mobiliti u Cerovcu kod Kragujevca.

Vučić je održao sastanak sa čelnicima kompanije, a potom obišao i pogon za proizvodnju elemenata za šinska vozila.

vucic,, kragujevac, 2

Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

Predsednik se upoznao sa procesom proizvodnje, porazgovarao sa radnici i pitao ih kakvi su uslovi rada u fabrici.

Vučić je rekao da se Simens pravi i vozove za regionalne pruge koji su potrebni Beogradu za linije, na primer, do Lazarevca i drugih prigradskih mesta.

„Simens je sjajan, a imaćemo i druge fabrike u Srbiji koje će da proizvode tramvaje i vozove“, kazao je Vučić tokom obilaska.

Kaže da su Nemci veoma zadovoljni sa radnom snagom u Šumadiji i da zato posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu, u okviru dualnog obrazovanje.

„Moramo dodatno da pojačamo dualno obrazovanje u Srbiji“, dodao je predsednik.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 70.000 ljudi u Srbiji, rekao je on.

Saznao je tom prilikom da je u Simensu u Kragujevcu prosečna mesečna plata zavarivača 70.000 dinara i prokomentarisao da je to više od prosečne plate

Obilasku prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Kragujevca i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici Simensa i ambasade Nemačke.

U Simensovim pogonima radi 894 zaposlena koji proizvode šinska vozila, a krajem prošle godine sa proizvodnih linija izašao je prvi tramvaj namenjen nemačkom tržištu.

Prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens mobiliti u Kragujevcu, dug 37 metara, 14. decembra je otpremljen Bremen. Ta kompanija ima još puno narudžbina za tramvaje koji će prevoziti putnike u gradovima Nemačke.

Ta fabrika je u protekle dve i po godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

vucic, kragujevac

Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

Simens mobiliti Cerovac proizvodi šinskih vozila na lokacijama Cerovac i Jarušice.

Simens u Kragujevcu ima dve fabrike, jednu koju je svojevremeno kupio od kompanije Milanović inženjering i gde pravi pozicije za svoja šinska vozila i drugu u novovoformiranom industrijsko tehnološkom kompleksu Majnd park u kojoj proizvodi cele tramvaje.

Predsednik Vučić će nakon toga u Gradskoj upravi Kragujevca imati sasatanak sa predstavnicima Šumadijskog okruga.

Tokom obilaska opštine Knić, planiramo je da predsednik Srbije poseti Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ koja je osnovana 1842. godine, a pre tri godine je sredstvima iz republičkog budžeta kompletno renovirana i energetski adaptirana.

Na kraju posete centru Šumadije, Vučić će posetiti destileriju „Aleksić Prvi“ u selu Guberevac koja proizvodi voćne rakije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*