PREDSTAVLJANJE NOVOG SADA I BEOGRADA NA 86. MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem posetio je štandove Novog Sada i Beograda na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Sajam je prilika da Grad Novi Sad pokaže na koji način pomaže razvoj poljoprivrede, kao i da se na štandu Grada promovišu mali proizvođači, organski proizvođači i proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom.

– Iako nije ruralna sredina, na teritoriji Grada Novog Sada, na površini, od oko 50 hiljada hektara, preko 5.300 registrovanih gazdinstava aktivno se bavi poljoprivredom. Ove godine, za program razvoja poljoprivrede izdvajamo rekordna sredstva, 47 miliona dinara, od kojih, po prvi put 20 miliona za meru podrške mladim poljoprivrednicima. To pokazuje našu opredeljenost da podržimo poljoprivredu i ostanak mladih ljudi u prigradskim naseljima. Trudimo se da svojim merama ne kopiramo Pokrajinu i Republiku, a da naše poljoprivrednike edukujemo kako da koriste sredstva viših nivoa vlasti – izjavio je Srđan Kružević. On je istakao da je Novi Sad lider u Srbiji kada je reč o podršci organskim proizvođačima, a i grad koji ima najviše proizvoda sa zaštićenim poreklom, a to su med, futoški kupus i begečka šargarepa.

Pored nastupa u Master hali, Grad Novi Sad je u Gastro hali organizovao i izlaganje malih prerađivača. Taj projekat je realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, kompletne troškove zakupa ove hale snose Grad i Sekretarijat i to je još jedan snažan vid podrške malim proizvođačima, mogućnost da se promovišu i naprave konkretne poslove na međunarodnom sajmu.

Grad Beograd je na svom štandu predstavio ponudu poljoprivrednih proizvođača koji su uglavnom dobitnici podsticajnih sredstava Grada, ali i priznanja za kvalitet svojih proizvoda. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ukazao na činjenicu da je Beograd posle Vojvodine najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 242 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se oko 150 hiljada obrađuje, a oko 20 hiljada iznajmljuje.

– Mi, pored turizma, vidimo svoju šansu i u razvoju poljoprivrede. Time se ozbiljno bavimo i to što, po četvrti put nastupamo na ovom, najvećem poljoprivrednom sajmu u regionu, jedan je od načina da promovišemo svoju poljoprivredu. Od 2016. godine kontinuirano izdvajamo sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine izdvojili smo 200 miliona dinara i dobijamo svoju poljoprivrednu inspekciju što će omogućiti da kontrolišemo prihode koji se ulažu u atarske puteve i da uspostavimo službu poljočuvara-istakao je Goran Vesić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*