PREDSTAVLJENI ČASOPISI MATICE SRPSKE NA ENGLESKOM JEZIKU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavljanju časopisa Matice srpske „Literary links of Matica srpska“ i „Synaxa-Matica srpska international journal for social sciences, arts and culture“. Program su podržali Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad 2021”, a tim povodom, pored gradonačelnika, pozdravnu reč uputili su i predsednik Matice srpske i glavni urednik časopisa „Literary Links of Matica srpska“ prof. dr Dragan Stanić, glavni urednik časopisa „Synaxa-Matica Srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture“ akademik Časlav Ocić, kao i akademik Matija Bećković.

– Ovi časopisi po svom značaju prevazilaze okvire grada, i predstavljaju još jednu potvrdu da je Novi Sad uvek bio bastion srpske kulture i sedište najznačajnijih kulturnih institucija našeg naroda. On zato s pravom nosi epitet „Srpska Atina“, ali ne samo zato što je vezan za kulturno stvaralaštvo iz prošlosti, nego je svakako i grad koji prati savremene književne tokove i aktuelne procese u oblasti kulture. S obzirom na to da je proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, veoma je pohvalno i što novi fokus rada Matice srpske doprinosi još većoj dostupnosti čitaocima koji ne govore srpski jezik. To istovremeno čini Maticu srpsku vidljivijom, interesantnijom i u savremenim tokovima atraktivnijom. Veoma nas je obradovala činjenica kada smo na 25. Salonu knjiga u Budimpešti zajedno imali promociju Matice srpske i Grada Novog Sada, kada smo na toj međunarodnoj manifestaciji predstavili Letopis preveden na engleski jezik. Pored predstavljanja književnosti, sada zahvaljujući novim izdanjima imamo ediciju koja obuhvata društveno-humanističke nauke – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će Grad nastaviti da podržava ovaj i slične projekte Matice srpske.

Predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić je istakao da su ti časopisi jedna od strateški važnih stvari koje će prezentovati srpsku književnost, kulturu i nauku stranim čitaocima.

– Grad Novi Sad nam je veoma pomogao oko ovih časopisa, kao u onom periodu kada je Letopis bio ugrožen i kad nismo znali da li će nastaviti da izlazi. Zato dugujemo veliku zahvalnost gradonačelniku na posvećenosti i razumevanju za sve što je naša misija, a najveći efekat ovih projekata biće vidan i pokazaće se 2021. godine kada naš grad bude kulturna prestonica Evrope. U gostima će nam biti mnogo ljudi iz inostranstva kojima treba da se obratimo sa odgovarajućim tekstovima kako bismo im približili šta je to o čemu mi razmišljamo, čime se bave naša nauka, umetnost i književnost i kako mi sebe vidimo u međunarodnom kontekstu – rekao je dr Dragan Stanić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*