PREDSTAVLJENO IDEJNO REŠENJE ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE RADNIČKOG UNIVERZITETA (VIDEO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji za novinare koju je organizovala kompanija „Vega IT“ povodom predstavljanja idejnog rešenja za rekonstrukciju zgrade bivšeg „Radničkog univerziteta“. Tom prilikom je predstavljeno odabrano rešenje i upriličena izložba radova svih učesnika konkursa. Prisutnima su se, pored gradonačelnika, obratili i suosnivač kompanije „Vega IT“ Saša Popović, kao i direktor arhitektonskog biroa „Kuzmanov and partners“, čiji predlog je odabran kao najbolji, Lazar Kuzmanov.

– Ovo je važan momenat za dalji razvoj Novog Sada. Nakon uspešne prodaje nekadašnjeg Radničkog univerziteta, „Vega IT“ je brzo realizovala konkurs za najbolje idejno rešenje za nekadašnji simbol Novog Sada. Ta građevina ujedno predstavlja i opomenu na dane kad je Novi Sad imao teške momente, kada smo pre dve decenije izgubili ljudske živote, kao i na period nesnalaženja, tj. nerešavanja problema proisteklih iz posledica tragičnog događaja za naš grad. Danas smo u prilici zajedno da vidimo četiri ponuđena arhitektonska rešenja za budući izgled zgrade, kao i da razgovaramo sa onima koji su najbolji po oceni vlasnika kompanije, a to je arhitektonski biro „Kuzmanov and partners“ iz Novog Sada. Verujem da ćemo daljom razradom idejnog rešenja dobiti jedan od novih simbola grada, ili bolje rečeno, da će nekadašnji „Radnički“, zablistati u novom ruhu – rekao je gradonačelnik Vučević i čestitao vlasnicima kompanije na uspešno realizovanom konkursu, kao i pobedniku istog. 

Arhitektonski studio „Kuzmanov and partners“ dobio je priliku da nastavi dalji razvoj svog idejnog rešenja, a preostalim učesnicima dodeljene su novčane nagrade. Povodom donošenja odluke o idejnom rešenju za fasadu zgrade Radničkog, suosnivač i direktor kompanije „Vega IT“ Saša Popović obratio se prisutnima.

– Kada smo razmišljali o izgledu naše nove zgrade, želeli smo da ona bude savremena, ali, ujedno, i bezvremenska. S obzirom na njenu lokaciju stremili smo tome da se ona ističe, ali da ne štrči. U poslovanju nam je jako bitna transparentnost, pa smo želeli da to bude vidljivo na prvi pogled i kroz eksterijer ove zgrade. Na kraju su sva četiri idejna rešenja zadovoljila naša očekivanja, a rešenje Lazara Kuzmanova nam se najviše svidelo – istakao je Saša Popović.

Direktor arhitektonskog biroa čiji predlog je odabran kao najbolji, Lazar Kuzmanov, naglasio je da je idejni koncept nove arhitekture „Palate Vega Radnički“ upravo očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

-- Bitna vodilja kod formiranja idejnog rešenja bila je zadržavanje vertikalnosti objekta kako bi se očuvala vitkost kompozicije. Uvođenje rama koji obuhvata objekat je imalo funkcionalni i oblikovni smisao. Tako koncipiran ram daje karakter objektu, uokviruje ga kao sliku, a opet funkcionalno pokriva elemente na fasadi. Sve to omogućava prepoznatljivost brenda koji gradi kompanija „Vega IT“  – rekao je Lazar Kuzmanović.

Vlasnik zgrade nekadašnjeg „Radničkog univerziteta“ Ulici Vojvođanskih brigada je firma „Vega Properties Radnički“ doo, iza koje stoji kompanija „Vega IT“. Sa godišnjim rastom od 30 odsto, „Vega IT“ spada u najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu. Ovo je u potpunosti domaća kompanija koju su osnovali bivši studenti računarskih nauka sa FTN-a i koja već 13 godina uspešno posluje na tržištima Velike Britanije, Nemačke, Belgije i Holandije.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*