Preduzećima za rehabilitaciju više para u 2019.

U narednoj godini preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobiće uvećan budžet, a njihova raspodela će biti bliže definisana Pravilnikom, koji će u međuvremenu biti donet najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je to rekao na sastanku sa predstavnicima 52 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Ministar je podsetio da je početkom godine obećao da će nastojati da obezbedi znatno veći budžet namenjen preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Time će se, kako je rekao, doprineti osnivanju novih preduzeća i stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Resor na čijem sam čelu ulaže maksimalne napore kako bi osobama sa invaliditetom omogućio bol?e uslove za život i rad. Još jedna novina koja nas očekuje u narednoj godini je Pravilnik o dodeli sredstava državne pomoći putem javnih poziva za poboljšanje uslova rada i to za period od tri godine. Njime će biti definisane moguće opcije državne pomoći po namenama, uslovi i vrsta pomoći za svaku od opcija, te će na taj način preduzeća biti informisana o bitnim elementima i kriterijumima od značaja za dodelu sredstava preduzećima po javnim pozivima za trogodišnji period. Pravilnik ćemo sačiniti u saradnji sa Odeljenjem za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija i nadamo se da će znatno unaprediti položaj zaposlenih osoba sa invaliditetom“, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je jedna od aktuelne pomoći koja je usmerena ka preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, refundacija troškova plaćenog repromaterijala, čime preduzeća stiču ekonomsku prednost, a za ove namene u 2018. godini Ministarstvo je obezbedilo 250 miliona dinara.

„Za ovu vrstu pomoći smo se odlučili na osnovu izjašnjenja 80 odsto preduzeća prilikom raspisivanja prvog javnog poziva u martu 2018. godine, koja su istakla da je prioritet za finansiranje repromaterijal. Za refundiranje troškova plaćenog repromaterijala neposredno povezanog sa delatnošću preduzeća, a saglasno odobrenju za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, dobili smo i saglasnost Ministarstva finansija“, rekao je Đorđević.

Ministar je naglasio da je cilj Ministarstva da podstakne preduzeća da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i da će im država pružiti pomoć u tome izdvajajući sve više sredstava iz budžeta i dodao da su ovi sastanci postali praksa, kako bi se zajedno radilo na unapređenju sistema.

„Potrebno je da izgradimo društveno odgovornu državu u kojoj stereotipi prema osobama sa invaliditetom neće postojati. Važno je sprečiti njihovu diskriminaciju na konkursima za posao i pokazati društvu da upravo oni rade čak kvalitetnije i odgovornije od drugih i sa velikim motivom“, rekao je Đorđević, saopšteno je iz tog resora.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*