Prekršajno kažnjena lica pomažu u dopremanju boca kiseonika za najugroženije pacijente u KBC „Zemun“

U Kliničko-bolničkom centru „Zemun“, koji se nalazi u kovid sistemu, sedam lica izvršava kaznu rada u javnom interesu, od kojih su se dva prekršajno kažnjena lica dobrovoljno javila da pomažu na dopremanju boca sa kiseonikom za najugroženije pacijente.

 

Oni preuzimaju boce kiseonika, od kojih je svaka težine do 100 kilograma, i kolicima ih prebacuju do predviđenog mesta. Jedan od njih je izrazio želju i da posle isteka kazne ostane volonterski da radi kako bi pomogao zaposlenima u ovoj ustanovi.

 

Kazna rada u javnom interesu izvršava se na taj način što se osuđena lica upućuju u javna komunalna preduzeća, domove kultura, bolnice i druge javne ustanove u kojima obavljaju  poslove u korist društvene zajednice na osnovu ugovora o saradnji.

 

Ugovorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i javnih ustanova je predviđeno da lica obavljaju poslove u javnom interesu kao što su čišćenje i uređenje zelenih površina, parkova, staza, farbarsko-molerskih poslova…

 

Lični doprinos osuđenika u borbi sa korona virusom je nemerljiv imajući u vidu da su lica u više zavoda još na početku pandemije počela da izrađuju maske, odela, nazuvice, kape i da je samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno skoro milion zaštitne opreme.

 

Takođe, osuđena lica su pokazala solidarnost na više načina sa građanima koji su na razne načine ugroženi tokom pandemije – odricanjem suvih obroka za najsiromašnije, za korisnike Svratišta za decu u Beogradu, stanovnike poplavljenih područja na jugu Srbije…

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*