Premijerka Brnabić na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije, u kojoj će biti i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku od 24. do 28. septembra.

Brnabić će se obratiti Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra. Na generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančez i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je „UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva“.

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka GS UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva.

Predsednica Vlade prisustvovaće u ponedeljak, 24. septembra, prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

Brnabić će biti jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra, i učestvovaće na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“, koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Takođe, ona je jedan od učesnika poslovnog foruma ”Blumberg global” u sredu, 26. septembra.

Tokom boravka u Njujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*