Preminula 4 pacijenta i 73 novozaražena, na KiM otkriven delta soj

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 73 osobe od testirana 8.864 uzorka. Od posledica zaraze preminule su četiri osobe. Na respiratoru je sedam pacijenata.

Dva slučaja delta soja potvrđena na KiM

Na teritoriji Kosova i Metohije potvrđena su dva slučaja delta soja koronavirusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja iz Prištine.

Ministarstvo je na Fejsbuku navelo da su dva slučaja koronavirusa registrovana među 22 uzorka, koja su poslata na testiranje na Institut za virusologiju Univerzitetske klinike „Šarite“ u Berlinu.

Navode da su obe zaražene osobe pokazale simptome, ali da su se već oporavile i da je njihova izolacija završena.

Dodaje se da su ekipe Instituta za javno zdravlje iz Prištine već otkrile „sve moguće izvore i kontakte“ kako bi sprečili dalje širenje slučajeva koronavirusa.

Šekler za RTS: Zaglavili smo sa vakcinacijom, na jesen očekujem po 4.000 slučajeva dnevno

Virusolog Milanko Šekler kaže za RTS da smo o vakcinaciji „slavodobitno govorili“ u početku, a da je sada entuzijazam pao. Navodi da bi bilo logično da ponovo počne da skače broj novozaraženih.

EK izabrala lek Ilaj Lilija za lečenje obolelih od kovida

Evropska komisija izabrala je četiri tretmana antitelima i lek za reumatoidni artritis proizvođača Ilaj Lili za inicijalni portfolio preferiranih lekova za lečenje obolelih od kovida.

Izbor lekova deo je Strategije EU za terapiju protiv kovida, pokrenute u maju, kako bi se ubrzalo odobravanje EU za zajednički plan nabavki u ime država članica, preneo je Rojters.

Komisija je izabrala najperspektivnije tretmane koji uključuju Ilaj Lili i Insajts olumijant za hospitalizovane pacijente sa kovidom na kiseoniku, kao i nove lekove protiv antitela u ranim fazama koje su razvili Redženeron, Ilaj Lili, Seltrion i zajedno Glakso Smit Klajn i njegov partner Vir.

EK je ponovila da će izraditi portfolio od najmanje 10 potencijalnih terapija protiv kovida.

Evropska agencija za lekove preporučila je lečenje antitelima GSK, Seltriona, Ilaj Lili i Redženerona za upotrebu kod pacijenata u ranoj fazi koji su u riziku da teže obole od kovida.

Na respiratoru sedam pacijenata

U poslednja 24 časa u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 73 osobe, na osnovu 8.864 testirana uzorka, dok su još četiri osobe preminule.

Trenutno je na respiratoru sedam pacijenata, od 301 koliko ih je na bolničkom lečenju, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 716.458 slučajeva koronavirusa, a preminule su 7.043 osobe.

Procenat smrtnosti je 0,98 odsto.

Do sada je testirano 4.406.080 uzoraka.

Iako su epidemijski podaci bolji, situacija je i dalje nesigurna.

Mali broj novozaraženih od koronavirusa u našoj zemlji ohrabruje, ali jedini način da jesen i porast respiratornih infekcija dočekamo spremno jeste da se u što većem broju vakcinišemo, rekla je za RTS ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Sve veći broj zemalja u svetu razmišlja o kombinovanju različitih vakcina, tako da se u prvoj dozi primi vakcina jednog, a u drugoj drugog proizvođača, ili o davanju dodatne doze.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*