Preminula još 2 pacijenta, kovid potvrđen kod 292 osobe

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 292 osobe, od testiranih 9.236 uzoraka. Od posledica zaraze preminula su 2 pacijenata. Na respiratorima 13 ljudi.

„Dolazi do značajno veće proizvodnje virusa u odnosu na britanski soj“

Virusološkinja dr Aleksandra Knežević izjavila je da se delta soj koronavirusa lakše vezuje i pojačano prenosi nego prethodne vrste.

Na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije u vezi s kovidom, rekla je da dolazi do značajno veće proizvodnje virusa u odnosu na britanski soj, što olakšava prenošenje, o čemu govore i studije da se od 50 do 60 odsto više prenosi od britanskog soja.

Epidemiolog dr Vladan Šaponjić i direktorka Instituta „Batut“ dr Verica Jovanović govorili su o efikasnosti sve četiri dostupne vrste vakcina na različite sojeve koronavirusa.

Naveli su da je na teritoriji Srbije utrošeno oko 5.600.000 doza vakcina, a vakcinisano je oko 2.900.000 ljudi prvom dozom, što čini oko 49,7 odsto obuhvata ciljne populacije.

Jovanovićeva je navela da se efekat postizanja što većeg obuhvata populacije smanjuje tokom vremena i da je zadatak celog društva da motiviše građane na vakcinaciju.

Govoreći o primanju treće doze vakcine, ona je navela da će prvobitno najosetljiviji deo populacije biti obuhvaćen trećom dozom.

Šaponjić je govorio o izuzetno malom procentu zaražavanja koronavirusom nakon primljene obe doze vakcina navodeći da je neophodno ponovo pokrenuti kampanju za vakcinaciju i omogućiti privilegije, odnosno restrikcije u odnosu na vakcinaciju.

Predsednica Pododbora dr Dragana Barišić govorila je o značaju održavanja sednica van sedišta Odbora za zdravlje i porodicu, na temu borbe protiv koronavirusa i značaju vakcinacije, jer se na taj način podiže svest građana u lokalnim sredinama.

U tom smislu, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr Darko Laketić je ukazao na primer opštine Merošina gde je procenat vakcinisanih povećan sa devet na preko 30 odsto, a nakon održavanja sednice Odbora u tom mestu.

Najviše novozaraženih u Beogradu, još dva grada sa dvocifrenim brojem

Od 292 nova slučaja zaraze, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše ih je u Beogradu – 99.

Novi Sad ima 18 novoinficiranih, Smederevo 10, Kruševac, Priboj i Zrenjanin po 7, Paraćin, Loznica, Valjevo, Zaječar i Jagodina po 6.

Ostala mesta beleže manje od šestoro novozaraženih.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*