Preminulo 28 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 4.634 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 28 osoba, a zabeleženo je 4.634 novih slučajeva zaraze, od testiranih 15.265.

Više od 790.000 ljudi primilo drugu dozu vakcine

U Srbiji je, prema najnovijim podacima, obavljeno ukupno 2.029.388 vakcinacija.

Drugu dozu vakcine primilo je 790.852 građana.

Na respiratorima 219 pacijenata

Prema najnovijim podacima, za 24 sata na koronavirus testirano je 15.265 uzoraka, od kojih je 4.634 pozitivno.

Preminulo je još 28 pacijenata, ukupno 4.747 od početka epidemije.

Hospitalizovano je 4.516 pacijenata, od kojih je 219 na respiratorima.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa biti održana u utorak, ali da će ona već danas razgovarati sa članovima tog tela o mogućim merama protiv korone.

Lekari iz kovid bolnica traže pooštravanje mera i zatvaranje objekata na deset do 15 dana, kako bi se maksimalno smanjili kontakti.

Na Institut „Torlak“ stiglo je još 16.380 doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

Broj novozaraženih u Srbiji na dnevnom nivou prelazi 4.500, kovid bolnice su pune, od petka je jedan deoKBC Zvezdara ponovo vraćen u kovid sistem, raste broj pacijenata na respiratoru, ali raste i broj umrlih od posledica kovid-19 na dnevnom nivou.

Medicinski koordinator privremene bolnice u Areni Predrag Bogdanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se situacija pogoršava, da u Arenu dolaze pacijenti sa sve težim kliničkim slikama.

Kako je naveo, reč je o ozbiljnim pacijentima svih starosnih kategorija i više nema podele na mlađe i starije.

Bogdanović je istakao da oko 90 do 95 odsto pacijenata u Areni zahteva terapiju kiseonikom od samog početka i da je to osnov njihovog lečenja, a primenjuje se i intenzivnija ostala terapija po protokolu.

USrbiji je do sada dato 2.007.650 doza vakcina protiv koronavirusa, a 782.668 osoba primilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je za RTS da se za vakcinaciju preko portala eUprava do sada prijavilo 1,36 miliona građana i ocenila da to nije dovoljno i da je neophodno da se više građana prijavi tim putem za vakcinaciju protiv koronavirusa.

„Važno je jer je tako bolja evidencija o vakcinama, koliko vakcina da pošaljemo u koji grad, u 169 gradova i opština u Srbiji ne mogu podjednake količine vakcina da budu raspodeljene“, podvlači Obradovićeva.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*