Preminulo 36 pacijenata, koronavirusom zaražene još 3.304 osobe

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo još 36 pacijenata. Potvrđeno je novih 3.304 slučaja zaraze koronavirusom, od 11.711 testiranih uzoraka.

Beograd pao ispod 1.000 novih slučajeva, prvi put od 22. februara

Od ukupnog broja novozaraženih, u Beogradu su zabeležena 973 nova slučaja. Poslednji put u Beogradu ispod 1.000, tačnije 929 inficiranih, bilo je 22. februara.

U Nišu ima 162 nova slučaja, Novom Sadu 157, Kragujevcu 94, Kraljevu 93.

Valjevo ima 74 nova slučaja, Smederevo 70, Leskovac 69, Sbotica 68, Pančevo 57, Užice 64.

Više od 2.560.000 vakcinacija

Poslednji podaci pokazuju da je u Srbiji obavljeno ukupno 2.567.692 vakcinacija.

Drugu dozu vakcine primilo je 1.090.763 građanina.

Na respiratoru 292 pacijenta

U Srbiji je, prema najnovijim podacima, koronavirusom zaraženo još 3.304 ljudi od testiranih 11.711.

Preminulo je 36 pacijenata, ukupno 5.458‬ od početka epidemije.

Na bolničkom lečenju je 7.794 pacijenata, od kojih je 292 na respiratoru.

Raste broj obolelih širom zemlje, kliničke slike su sve teže – pa raste broj zbrinutih u bolnicama, ali i priključenih na respirator.

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan rekao je za RTS da su kapaciteti te bolnice popunjeni 95 odsto i istakao da se količina kiseonika, koja se ranije trošila za šest meseci, sada potroši za dan.

„U poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju“, rekao je Svorcan.

Naveo je da je slika pacijenata ozbiljna i da se to vidi i kroz potrošnju kiseonika.

„Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou kreće se između pet i po i šest tona kiseonika, što je u vreme kada smo bili u ne-kovid režimu bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine“, rekao je direktor KBC „Zvezdara“.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata u bolnici, Svorcan kaže da je najviše pacijenata srednje životne dobi.

Apelovao je na građane da se vakcinišu jer, kako kaže, vakcina nema alternativu i spašava život.

„Imamo četiri vakcine na raspolaganju, može da se bira, tako da još jednom apelujem – nemojte da propustimo ovu šansu, imamo ‘oružje’ u rukama, možemo da uđemo u mirnije vode, da prevladamo ovu sadašnju situaciju, nemojte da se posle kajemo zašto to nismo uradili“, poručio je Svorcan.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je veoma zadovoljan načinom na koji protiče proces masovne imunizacije stanovništva. Kako je naglasio, na današnji dan, u Beogradu, je trećina građana vakcinisana.

„Trećina punoletnih Beograđana je vakcinisana, tačnije 33,33 odsto stanovnika Beograda. Ovo je izuzetan rezultat i ponosan sam na sve koji učestvuju kako u organizaciji procesa masovne imunizacije tako i na građane koji razumeju značaj vakcinisanja i odazvali su se u velikom broju“, rekao je Radojičić.

Nastavlja se masovna imunizacija i u zabačenim selima širom zemlje. Na Pešterskoj visoravni počela je vakcinacija građana. Vakcinišu se građani u Karjukća bunarima, jednom od najvećih mesnih zajednica Opštine Sjenica koja obuhvata 13 sela.

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarsva zdravlja rekao je za RTS da su do sada građani vakcinisali na punktovima u gradu u Opštini Sjenica i da su zadovoljni odzivom.

„Već imamo više od 11 posto vakcinisanih punoletnih građana, a preko 22 odsto starijih od 75 godina. S obzirom da imamo veliki broj antivaksera ovo je dobar rezultat“, naveo je Đerlek i dodao da će sada raditi ankete i dovoditi ekipe po selima.

 

 

IZVOR:RTS

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*