Preminulo 39 pacijenata, zaražena još 5.471 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 5.471 osobe od testiranih 18.528 uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je 39 ljudi. Na respiratoru 276 pacijenata.

Testirano 18.528 osoba, na respiratorima 276 pacijenata

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 5.471 osobe od testiranih 18.528 uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je 39 ljudi.

Na respiratoru 276 pacijenata.

U Mačvanskom okrugu 198 pozitivnih uzoraka

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, i dalje je najviše zaraženih je u Šapcu – 91, Loznici 40, Bogatiću 24, Vladimircima 11, Koceljevi tri, Malom Zvorniku 18, Ljuboviji pet i Krupnju šest.

Aktivno obolelih u okrugu je 1.806, najviše u Šapcu 844.

Do sada je vakcinisano 33.408 Šapčana, obe doze primilo je 14.152 ljudi.U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 526 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 212 korisnika i 314 zaposlenih.

Ukupno su izlečena 5.444 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.535 zaposlenih u tim ustanovama.

Raste broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima. Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata.

Istakao je da će pokrenuti inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera. Dodaje da se broj zaraženih u Srbiji „stabilizovao na visokom nivou“, a u Beogradu se kriva zaravnila. Bez obzira na sve, nema opuštanja, poručuje Kon.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je britanski soj toliko brutalan da nam zadaje ozbiljne probleme, kao i da zdravstveni radnici ulažu poslednje atome snage.

Građani Srbije moći će od 14. maja da putuju u Grčku ukoliko poseduju potvrdu o vakcinaciji, pi-si-ar ili brzi antigenski test. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih radnika Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su grčke vlasti zamolili da se razmotri pomeranje starosne granice za ulazak dece u Grčku bez testa na 12 ili 14 godina čime bi se broj porodica koje mogu da putuju značajno povećao.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*