Preminuo 41 pacijent, koronavirusom zaraženo još 4.512 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminula 41 osoba, zabeleženo još 4.512 novih slučajeva zaraze, od testiranih 14.079. Na respiratorima 252 pacijenta.

Testirano 14.079 uzoraka, na respiratorima 252 pacijenta

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminula još 41 osoba, koronavirusom zaraženo još 4.512, od testiranih 14.079.

Na respiratorima 252 pacijenta.

U bolnici Studenica na lečenju 72 kovid pacijenta

U Opštoj bolnici „Studenica“ trenutno se od kovida-19 leči 72 pacijenta, a na intenzivnoj nezi je 14 obolelih, saopštila je ta bolnica u Kraljevu i navela da su u protekla 24 sata četiri pacijenta preminula.

Kako se navodi, četiri pacijenta su intubirana, a šest je na neinvazivnoj ventilaciji.

Tokom protekla 24 časa primljeno je 14, a otpušteno pet pacijenata. U istom periodu je u Kovid ambulanti obavljeno 168 pregleda.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 510 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koornavirusa potvrđeno je kod 203 korisnika i 307 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.441, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.518.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Raste broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenjem, a stručnjacu upozoravaju da su kliničke slike sve teže.

Direktor KCS Milika Ašanin u ovom talasu ima više pacijenata sa težom kliničkom slikomkoji ostaju na bolničkom lečenju duže.

„Imamo veliki broj pregleda, oko 250 za 24 sata u trijažnom centru Infektivne klinike. U kovid bolnici u Batajnici dnevno imamo i po 83 prijema, a u toj bolnici se na lečenju nalazi 900 pacijenata. Od toga su 102 pacijenta na intezivnoj nezi dok je 58 intuburano. Bolnički kapaciteti Infektivne klinike su takođe popunjeni i tamo imamo 100 hospitalizovanih“, rekao je za RTS direktor KCS Milika Ašanin.

Raste broj hospitalizovanih i u Leskovcu. Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac, rekao je za RTS, da se na lečenju trenutno nalazi 175 pacijenata, a da 85 odsto njih zahteva kiseonik.

„Jako težak vikend je za nama, imali smo preko 70 prijema i toliko otpusta, u jednom trenutku pretilo je da nećemo imati više mesta, pa smo slali i za Kruševac. Teška je slika, virus se brzo širi, imamo cele porodice ovde u našoj kovid bolnici i zato apelujem da se poštuju mere jer smo na ivici izdržljivosti i naravno vakcinišite se, vakcinacija i ništa drugo“, naglasio je dr Nebojša Dimitrijević.

U Leskovcu je do sada dato više od 40.000 doza vakcina, a drugu dozu primilo je 17.000 građana.

Beleži se porast novozaraženih i u Kosovskoj Mitrovici. Upravnica bolnice Danica Radomirović rekla je za RTS da se trenutno u kovid bolnici nalazi 109 pacijenata, od čega je 45 pacijenata na kiseoničnoj potpori, a jedan na respiratoru.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Upravena kojem su od juče dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje – „propušten termin za vakcinaciju“ i „potvrda o vakcinaciji„.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*