Kvalitetnim mlekom do bolje premije

SUBOTICA –

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gazdinstva Ištvana Kočmara u Subotici, Atile Hegeduša na Kelebiji, Josipa Mamužića u Ljutovu i Andreja Kolara, u Bajmoku. Ministar je izjavio da su ispunjena dva velika zahteva poljoprivrednih proizvođača koja se odnose na davanje državne zemlje u zakup na deset godina i formiranje nacionalne referentne laboratorije što, kako je rekao, znači da će se mleko od trećeg kvartala naredne godine premirati po kvalitetu umesto dosadašnjeg premiranja po litru, bez obzira na kvalitet.

– Dva puta mesečno ljudi iz nacionalne referentne laboratorije, posebnim vozilima, s posebnom opremom, uzorkovaće na licu mesta, uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača, stočara, mleko, i ta analiza pod bar-kodom će se raditi u Batajnici. Na bazi toga će država isplaćivati premije. Znaćemo koje je čije mleko i kakvog je kvaliteta – istakao je Nedimović.

Država će, po njegovoj oceni, od ovoga imati veliku korist, jer se na osnovu premije po kvalitetu očekuje dalji razvoj mlečnog govedarstva u Srbiji.

Najavu ministra Nedimovića da će se i premija za mleko od sada isplaćivati na osnovu kvaliteta, pozdravio je Ištvan Kočmar.

– To je dodatni podsticaj za sve nas da postignemo što bolji kvalitet i jedva čekamo da to zaživi. Bravo – rekao je Ištvan Kočmar.

Nakon obilaska farme muznih krava Ištvana Kočmara, Nedimović je kao treću bitnu stvar naveo konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima koji traje do 31. decembra.

– Sugerisao sam ljudima kako da konkurišu. Oni žele da kupuju zemlju, a to znači da žele da ostanu ovde. Zahvalan sam im zbog toga, jer to znači da u ovoj zemlji neće ostati pustoši – naglasio je ministar Nedimović.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gazdinstva obišli su i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, član Gradskog veća Srđan Samardžić i predsednik Saveta za poljoprivredu grada Subotice, Dragutin Soković.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*