Preporučuje se odlaganje lokalnih izbora na KiM zbog pogoršanja epidemijske situacije

Iz Instituta za javno zdravlje u Prištini preporučeno je odlaganje lokalnih izbora zakazanih na Kosovu i Metohiji za 17. oktobar. Pismo sa preporukama te ustanove upućeno je predsednici privremenih institucija Vjosi Osmani, koja je predstojeće izbore i raspisala.

U pismu se ističe da održavanje izbora predstavlja rizik za širenje infekcije kovida 19, a time i povećanje rizika od smrtnih slučajeva.

„Na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije slučajeva obolelih od kovida 19, na osnovu izveštaja o hospitalizovanim slučajevima i smrtnim slučajevima iz kliničkog centra i regionalnih bolnica, kao i specijalizacije za mesec septembar do početka oktobra, mišljenje Radnog tima Institita je da sprovođenje izbornog procesa, koji uključuje javna okupljanja i okupljanja građana, predstavlja rizik za širenje i povećanje infekcije kovid 19, a time i povećan rizik od smrtnih slučajeva“, navodi se u pismi koje prenose prištinski mediji.

Stoga, budući da izborni proces može da ima povećan uticaj na širenje i povećanje slučajeva kovid 19, preporučuje se odlaganje izbornog procesa, zabrana javnih aktivnosti, okupljanja građana i javna okupljanja svih vrsta i prirode bez izuzetka, do sledeće epidemiološke procene, navode iz Instituta.

Vjosa Osmani je uputila poziv političkim strankama da se sastanu kako bi razgovarali o mišljenju Instituta o uticaju koji izbori mogu da imaju na pandemijsku situaciju kroz koju prolazi Kosovo i Metohija.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*