Presuda italijanskog suda: Stiv Benon i suverenisti moraju da napuste manastir Trisulti

RIM –

Najviši italijanski administrativni sud, Državni savet, presudio je da je Ministarstvo kulture ispravno otkazalo koncesiju Institutu za ljudsko dostojanstvo konzervativne neprofitne organizacije povezane s bivšim savetnikom Bele kuće Stivom Benonom za upotrebu manastira za obuku budućih populističkih lidera.

Presudom Državnog saveta ukinuta je ranija odluka regionalnog upravnog suda koji je stao na stranu Instituta, javile su danas novinska agencija ANSA i italijanska državna televizija RAI, preneo je AP.

stiv benon jpg

EPA (Jim Lo Scalzo)

Podstaknuti pobedom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine i porastom nacionalističkih osećanja u Evropi, Benon i Institut su pokrenuli planove za osnivanje akademije za obuku populista i nacionalista u manastiru Trisulti iz 13. veka, južno do Rima.

Lokalni stanovnici su se usprotivili i na kraju je Ministarstvo kulture, pod vođstvom političara levo od centra Darija Frančeskinija, pokušalo da ukine zakup, navodeći mnoštvo nepravilnosti koje je Institut negirao.

Lider regiona Lacio Nikola Zingareti pozdravio je odluku Državnog saveta.

„Stiv Benon i suverenisti moraju da napuste Trisulti“, napisao je Zingareti na Fejsbuku, obećavši da će sarađivati sa Ministarstvom kulture kako bi vratili ovo čudesno mesto ljudima.

Lokalni katolički biskup pohvalio je odluku rekavši da je Državni savet učinio pravu stvar vraćajući manastir „narodu Božjem i čitavoj zajednici“.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*