Prioritet da “Sloboda“ počne da radi

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas fabriku namenske industrije “Sloboda“ u Čačku, u kojoj se prošle noći dogodila serija eksplozija.

Stefanović je najavio da će u gašenju požara učestvovati i vojni helikopter, kao i da je prioritet da fabrika u ponedeljak, 7. juna, nastavi redovno da radi.

Ministar je razgovarao sa rukovodstvom kompanije o eksploziji i požaru koji su se dogodili u magacinu u kome su se nalazili upaljači i određene komponente.

Nije bilo artiljerijske municije, kao što su objavili pojedini mediji, što ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara i eksplozije, rekao je Stefanović u izjavi za novinare nakon obilaska fabrike.

On je ponovio da će jedan od vojnih helikoptera učestvovati u gašenju požara, tako što će zahvatajući vodu vedrom bacati više od četiri tone vode na lokaciju na kojoj se dogodila eksplozija.

Prema njegovim rečima, 24 sata nakon poslednje detonacije, kako pravila nalažu, moći će da priđu i jedinice, pre svega, stručnjaci iz oblasti pirotehnike, a onda i vatrogasci koji će procenjivati da li je potrebno još nešto da se ugasi.

Stefanović je naveo da su brzom intervencijom rukovodstva kompanije evakuisani radnici koji su bili u krugu fabrike i istakao da je dobra vest što nije bilo stradalih i povređenih jer su ljudski životi najvažniji.

On je ukazao na to da je fabrika “Sloboda“ jedna od naših najboljih kompanija, koja ove godine ima ugovorene projekte vredne više od 50 miliona evra izvoza, i izrazio nadu da će do kraja godine taj iznos premašiti 70 miliona evra.

Ministar je istakao da će nakon analiza i istrage o uzroku incidenta biti procenjena ukupna šteta i razmatrane mere koje treba preduzeti, kako bi se izbegle slične nesreće u budućnosti.

Sreća u nesreći jeste to što se ništa nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju, tako da smo izbegli najteži scenario što se tiče materijalne štete, zaključio je Stefanović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*