Prištinski specijalci pretukli trojicu Srba na Brnjaku; Tanin: Sve strane da se pozabave pitanjem implementacije mera

BEOGRAD –

U blizini administrativnog prelaza Brnjak pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije danas su pretukli trojicu Srba, objavio je portal Kosovo onlajn.

Kako taj portal nezvanično saznaje, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na administrativnom prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napali su trojicu lokalnih Srba – Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

jarinje

Izvor: Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu)

Prema izjavama očevidaca, napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu su naneli teže povrede Dragiši Vlaškoviću.

On je trenutno u Domu zdravlja Zubin Potok, gde mu se ukazuje lekarska pomoć.

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i dalje protestuju na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene Specijalne jedinice Rosu.

Na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Srpska lista: Neosnovano privođenje Srba

Srpska lista najoštrije je danas osudila neosnovano privođenje Srba koji su, kako navode, u skladu sa Briselskim sporazumom koji je deo pravnog sistema Prištine pozivali na ispunjenje obaveza Prištine i formiranja Zajednice srpskih opština.

„Ovim hapšenjem imamo paradoksalnu situaciju da se hapse Srbi koji su samo poštovali ono što je Priština potpisala pre 3078 dana u vezi formiranja Zajednice srpskih opština, ono što je Priština u svojoj Skupštini ratifikovala, a što je našem narodu garantovala Evropska unija“, ukazuje Srpska lista u saopštenju.

Oni podsećaju da je Zajednica srpskih opština nastala kao ideja Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton pre više od osam godine, te se postavlja pitanje hoće li albanski policajci hapsiti i gospođu Ešton, ili druge evropske predstavnike ako smognu snage da ih podsete da se preuzete obaveze moraju ispuniti

Kosovska policija privela je juče u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

Pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu.

Tanin: Sve strane da se pozabave pitanjem implementacije mera

Šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahir Tanin pridružio se danas međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama u dijalogu Beograda i Prištine da se pozabave pitanjima implementacije mera, u vezi sa registarskim tablicama, kroz uspostavljene mehanizme dijaloga.

Tanin, koji je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na KiM, rekao je da to treba učiniti u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Tanin „podseća sve strane“ u dijalogu da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i sigurnosti stanovništva.

„Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu hitne korake kako bi izbegli tenzije kroz proces političkog dijaloga“, poručio je Tanin.

EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije

Evropska unija pozvala je sinoć na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

„Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi“, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.

„Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste“, naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

„Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga“, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*