Prištinski sud potvrdio optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića

Sud se ni u jednom trenutku nije upustio u suštinsko razmatranje podnetih žalbi i očekujemo da konačno prestane sa zloupotrebama, kaže za „Politiku” advokat Jovana Filipović

Oliver Ivanović (Foto EPA-EFE/Andrej Cukic)

KOSOVSKA MITROVICA – Specijalni departman Apelacionog suda u Prištini, tek juče je advokatima odbrane, koji zastupaju šestoro Srba u predmetu za ubistvo Olivera Ivanovića, lidera GI Sloboda, demokratija, pravda dostavio pisano rešenje kojim se potvrđuje treća optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova, a samim tim odbijeni su zahtevi odbrane za odbacivanje optužnice.

Pisano rešenje odbrani je predato skoro tri nedelje pošto se prethodno pojavilo u albanskim medijima u Prištini, što su zastupnici optuženih ocenili kao „flagrantno kršenje zakona”.

Jovana Filipović, branilac Silvane Arsović, najpoverljivijeg i najodanijeg saradnika ubijenog Ivanovića, izjavila je za „Politiku” da obrazlažući rešenje Apelacioni sud nije cenio ponaosob svaku primedbu odbrane na loše vođenje postupka, zloupotrebu prava od strane tužilaštva, povredu materijalnih prava… Takođe, advokatica naglašava da sud nije cenio ni prigovor na dokaze koje su istakli u žalbi za svaku činjenicu ponaosob, već je samo paušalno naveo da na osnovu radnje opisane u optužnici postoje elementi krivičnog dela.

„Ovakva konstatacija Apelacionog suda ne predstavlja ništa drugo do dovođenje javnosti u zabludu. Nesporno je da je došlo do izvršenja krivičnog dela i istu činjenicu niko nije negirao. Međutim, sud je morao da u celosti preispita sve dokaze, a naročito one koji su osporeni u prigovoru i da zatim da obrazloženje na osnovu čega je prihvatio iste dokaze. Apelacioni sud se ni u jednom trenutku nije upustio u suštinsko razmatranje podnetih žalbi, već se i ovoga puta bazirao na prepisivanje navoda iz rešenja i žalbi bez obrazlaganja odluke u dispozitivu rešenja”, kaže Jovana Filipović i tvrdi da je Apelacioni sud zloupotrebio pravo u ovom postupku.

Ona smatra da je do zloupotrebe došlo još na samom početku, prilikom sprovođenja prvih istražnih radnji jer su dokazi loše prikupljeni, branioci nisu učestvovali u tom procesu, kao što nisu mogli ni da daju prigovore na način kako tužilaštvo prikuplja činjenice.

„Upravo iz tog razloga tvrdimo da dokazi do kojih se došlo na takav način ne mogu biti korišćeni u sudskom postupku. Imamo i situaciju da su podignute tri optužnice, gde sud tvrdi da je reč o dopuni, što nigde nije naznačeno. Takođe, ročišta su odlagana i nova nisu zakazivana, a tu je i nepoštovanje prava na jezik, jer nam zapisnici nisu dostavljani na srpskom jeziku”, objašnjava Filipovićeva koja očekuje da se u narednom periodu konačno prestane sa zloupotrebom prava i da se pretres zakaže u narednih mesec dana.

Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo je za ubistvo Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Radeta Basaru (sva trojica se od 2018. odnosno 2019. godine nalaze u zatvoru) kao i Žarka Jovanovića, Dragišu Markovića i Silvanu Arsović, koji se brane sa slobode i dužni su da se jednom sedmično javljaju najbližoj policijskoj stanici. Šestoro optuženih su iz Kosovske Mitrovice.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija stranke u skoro samom centru Kosovske Mitrovice, a u njega je s leđa ispaljeno šest metaka iz vozila u pokretu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*