Prisustvo virusa Zapadnog Nila utvrđen i u Temerinu

Pored 11 gradova, među kojima je i prestonica, virus otkriven i kod komaraca u Temerinu. – Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca

Na teritoriji Republike Srbije do 14. avgusta nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Ali je, pored 11 gradova Srbije, prisustvo ovog virusa kod komaraca utvrđeno i u Temerinu.

– U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13. do 17. jula sakupljeni su komarci na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom zbirnom uzorku kućnih komaraca sakupljenih u Temerinu. Na teritoriji 11 gradova Republike Srbije, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 1. juna sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca. Na osnovu njihovog izveštaja od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda – stoji na sajtu „Batuta” koji je 1. juna ove godine prosledio preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije mreži zavoda i instituta.

Do 6. avgusta u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (10) i Rumuniji (2). Od početka sezone 2020. godine u zemljama EU nisu prijavljene epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila među konjima i pticama.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih, tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba prijavljuje se tokom avgusta.

Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi. Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova). Međutim, kod pojedinih osoba (<1 odsto), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti koji zahteva i bolničko lečenje.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:PIKSELS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*