Privredni rast u ovoj godini biće iznad četiri odsto

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da će privredni rast Srbije u 2018. godini biti iznad četiri odsto, podsetivši na to da je on u prvoj polovini godine iznosio 4,85 odsto, po čemu se naša zemlja svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Brnabić je, na otvaranju Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, izrazila očekivanje da će do kraja godine rast BDP-a iznositi 4,2 odsto, tako da ćemo, u svakom slučaju, ove godine imati rast iznad dva procenta.

Ona je podsetila na to da je Srbija na „Duing biznis listi“ Svetske banke zauzela 43. mesto, što je naša najbolja pozicija ikada, pri čemu smo i lideri u oblasti reformi u Jugoistočnoj Evropi.

Srbija je, prema izveštaju „Fajnenšel tajmsa“ privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se to očekuje od ekonomije naše veličine, i po tome smo prvaci sveta u konkurenciji od 94 zemlje, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, javne finansije su stabilizovane i već treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu.

Takođe, kako je ponovila, Srbija ima javni dug ispod 60 odsto BDP-a, a nezaposlenost je smanjena sa 24 na 12 odsto, tako da sada svu pažnju možemo da usmerimo na rast i transformaciju naše privrede.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*