Probija se snežna blokada na Goliji, najugroženijima se dostavljaju lekovi i namirnice

U planinskim selima Golije još uvek nije prohodno do svakog domaćinstva. Najugroženijima pripadnici Civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije odnose hranu, lekove i sredstva za higijenu. Od prošle nedelje vanredna situacija je u pet mesnih zajednica ivanjičke opštine.

Urušen krov na staroj kući Gvozdenovića u Vionici nije jedini problem. Nadeždi je devedeseta godina, a kada sneg naveje njihovo tročlano domaćinstvo u bespuću niko ne posećuje.

Nadežda Gvozdenović je rekla da teško žive, a da, kad padne sneg, niko ne može da dođe do njih.

Do zavejanih domaćinstava na Goliji teško se dolazi. Do nekih se može jedino uz pomoć kvadova sa gusenicama i motornih sanki. Tako su, da najugroženijima dopreme najneophodniju pomoć, pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica savladali snežne nanose.

„Mnogo mi znači kad sam video ove momke. Kad me zaveje da neko ima da me obiđe. Puno to znači“, naveo je Zoran Maslovarić iz Srednje Reke.

U planinskim selima uglavnom žive stariji ljudi, lošijeg zdravstvenog stanja, pa su kada snegovi okuju Goliju pripadnici Civilne zaštite Ivanjice i Sektora za vanredne situacije svakodnevno na terenu.

„Udruženim snagama možemo se potruditi da ne dođe do nijedne ljudske žrtve, to je nama najveći cilj. Zatim, da se potrudimo da ljudi imaju dovoljno lekova, da imaju dovoljno hrane za sebe i svoje porodice, da ne ostanu bez stočne hrane i da budemo u svakodnevnoj komunikaciji sa njima dok ovo sve ne prođe“, naveo je predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je istakao da su imali na desetine sličnih intervencija, pošto su snežni nanosi poslednjih dana pogodili nekoliko okruga.

„Od Pčinjskog, Jablaničkog, evo ovde Moravičkog, odnosno Golije i u svako smislu mi smo tu da pomognemo ljudima i da im sačuvamo živote i da im pomognemo da lakše prebrode ovu zaista veliku vremensku nepogodu“, istakao je Čaušić

Iako su glavni putni pravci na Goliji prohodni, putari se danima bore sa smetovima koji su visoki po nekoliko metara. Nanose svakodnevno iznova stvara jak vetar.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*