Probijanje leve cevi tunela Čortanovci

ČORTANOVCI –

Na Železnickoj deonici Stara Pazova – Novi Sad danas će biti probijena leva cev tunela „Čortanovci“, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, najavljeno je iz preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije“.

Prisustvovaće potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

RZD Internesnl

Leva tunelska cev duga je 1.156 metara.

Tunel „Čortanovci“ obuhvata dve tunelske cevi, sa po jednim kolosekom, ukupne dužine 2.242 metra.

Desna tunelska cev, duga 1.086 metara, probijena je 3. aprila, tokom vanrednog stanja u Srbiji.

Tunel i vijadukt „Čortanovci“, koji se grade u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, jedan su od najvećih investicionih i infrastrukturnih projekata u ovom delu Evrope.

Radove na izgradnji nove pruge za velike brzine Stara Pazova – Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“, izvodi ruska kompanija „RZ ZD Internešenel“.

Izgradnja tunela i vijadukta „Čortanovci“ počela je 11. avgusta 2017. godine, vrednost projekta je 337,6 miliona dolara, a finansira se iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Sultanov: Do kraja juna sve procedure oko Dispečerskog centra

Direktor ogranka „RŽD internešenel“ u Srbiji Mansurbek Sultanov očekuje da će do kraja juna biti završene sve procedure oko izgradnje Dispečerskog centra za upravljanje srpskim prugama.

Dispečerski centar treba da objedini sistem komandovanja, čiji je cilj optimizacija i bezbednost.

„Novi kredit prolazi sve međudržavne procedure i očekujem da krajem juna sve bude završeno. Već smo krenuli sa projektovanjem Dispečerskog centa“, rekao je Sultanov za Pink.

Nakon probijanja leve tunelske cevi u Čortanovcima, Sultanom kaže ostaje da se uradi betoniranje, stavljanje koloseka, sistem ventilacije, požarne bezbednosti.

„Brza pruga Beograd – Budimpešta treba da bude završena na jesen 2021. godine. Ukupna vrednost radova je oko pola milijarde dolara. Imamo oko 30 objekata – mostovi, tuneli“, naveo je Sultanov.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*