Produžen pritvor američkom novinaru

Vojna kolona u Mjanmaru (AP)

BANKOK – Sud u Mjanmaru odlučio je danas da zadrži u istražnom zatvoru američkog novinara Denija Fenstera, ;koji je uhapšen u maju zbog podstrekavanja za koje je propisana kazna do tri godine zatvora.Fenster, glavni urednik glavni urednik Frontije Mjanmar, jednog od vodećih nezavisnih novinskih sajtova u zemlji, uhapšen je na međunarodnom aerodromu u Jangonu 24. maja dok se spremao da se ukrca na let za Kuala Lumpur u Maleziji na putu za Detroit u SAD, da obiđe porodicu.

Fensterov advokat rekao je agenciji Asošiejted pres da je njegov 37-godišnji klijent zdrav, ali da je smršao, što se videlo na današnjem saslušanju u specijalnom sudu u ;jangonskom zatvoru Insein, gde je smešten.

Tražio je da mu supruga pošalje lekove i hranu. Dva zvaničnika iz ambasade SAD su takođe prisustvovala saslušanju, rekao je advokat.

Sledeće ročište zakazano je za 15. jul, ali slučaj tada neće biti na redu, jer je na sudu previše rezervnih predmeta, rekao je on, javalja AP, prenosi Beta.

Fensterovo pojavljivanje pred sudom usledilo je dan nakon što su vlasti započele oslobađanje oko 2.300 zatvorenika koji su optuženi zbog povezanosti s protestima koji su izbili nakon što je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru. Nova vojna vlast je pokušala da uguši nezavisne medije oduzimanjem dozvola i hapšenjem novinara.

Mnogi demonstranti i novinari su pušteni iz zatvora. Većina je uhapšena zbog istih optužbi kao i Fenster. Budući da ne postoji zvaničan spisak poštenih pritvorenika, a oslobađanja se odvijaju nekoliko dana, tačan broj novinara koji će biti oslobođen nije poznat.

Prema mjanmarskom Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, 88 novinara je uhapšeno od kada je vojska preuzela vlast, 49 je oslobođeno od kojih 14 juče.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*