Profesor Vujanić: Uvesti kaznu trajnog oduzimanja vozila i dozvola

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji, Milan Vujanić, založio se da se u Srbiji zakonodavstvo promeni i da se uvede trajno oduzimanje vozila i vozačke dozvole sa zabranom ponovnog polaganja.

Vujanić: Uvesti kaznu trajnog oduzimanja vozila i dozvola

Foto: 021.rs
On smatra da ove kazne treba uvesti za posebne saobraćajne prekršaje.
Gostujući na K1 televiziji, Vujanić je rekao da bi trajno oduzimanje prava na upravljanje vozilom bilo značajan udar na osnovu srpskog mentaliteta.
Naveo je da u Kanadi i SAD postoji praksa trajnog oduzimanja vozila za određene prekršaje, od onog ko je koristio vozilo, čak i ako nije vlasnik, a on svoje vlasničke odnose da reguliše sa vlasnikom.
Kanadski sistem je da ako imate zabranu upravljanja, a pronađu vas da upravljate pod dejstvom alkohola, onda vozilo unište pred vama. A imate pravo na tu metalnu kocku kad prođe mašinu za presovanje vozila„, rekao je on.
Naveo je da je američki metod da se tako oduzeto vozilo prodaje na javnoj licitaciji, a novac ide u fond za bezbednost.
Takva praksa deluje na vlasnike vozila da vode više računa i ne čine prekršaje„, rekao je on.
Kako je ranije pisano, novi zakon o bezbednosti u saobraćaju mogao bi da bude usvojen do kraja godine. Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje. To je za RTS najavio direktor te Agencije Duško Pešić.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*