Profil novozaraženog u Nišu – mlad, nevakcinisan i tek stigao s letovanja

Izvor: Shutterstock

Svih devetoro obolelih od koronavirusa koji su u subotu otkriveni u Nisu, došli su sa letovanja i nisu bili vakcinisani, rečeno je za N1 u Domu zdravlja u tom gradu, u kome je gotovo 60 odsto stanovnika potpuno prošlo proces imunizacije.

Nikada tokom vikenda, u poslednjih mesec i po dana, nije bilo ovoliko pregleda sumnjivih na kovid-19. U subotu čak 190, a od 130 uzoraka, devet je bilo zaraženo koronavirusom.

Kako je za N1 rekao Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja, do srede ove nedelje, bilo je deset uzastopnih dana bez ijednog pozitivnog rezultata testa na kovid-19.

„Od srede kreću da se javljaju uglavnom mladi i nevakcinisani, između 25 i 40 godina starosti. To je populacija koja je najmanje vakcinisana u Nišu, negde oko 30 odsto, što, ipak, nije dovoljno“, kaže Jerkan i dodaje da su u sredu potvrdili dva nova slučaja, u četvrtak četiri, u petak sedam, a u subotu devet.

Za nedelju se podaci još obrađuju, ali je uočljivo, kažu u ustanovi, da koronavirus u Nišu ovih dana širi mlađa, nevakcinisana populacija po dolasku iz inostranstva.

Lekari strahuju da novi talas masovnijeg obolevanja stiže za nekoliko nedelja i da će, kako očekuju, uglavnom pogađati neimunizovane građane.

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*