Proglašeni pobednici 25. Festivala evropskog filma Palić

Nagrada za najbolji film 25. Festivala evropskog filma na Paliću, „Zlatni toranj“ pripao je belgijsko–holandskom ostvarenju „Devojka“ u režiji Lukasa Donta. „Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljen je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma „Krtica“, a specijalna nagrada ove godine odlazi filmu „Karmen i Lola“ španske rediteljke Aranče Ečevarie.

Žiri u čijem sastavu su bili Ildiko Enjedi, Ieva Norvilien, Ibrahim Koma, Marinus Grunthof i Nataša Ninković, imao je puno posla i konačna odluka pala je tek kasno u noć.

Film „Devojka“ je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa – istakla je predsednica žirija Ildiko Enjedi. – Rasmus Kloster Brou dobio je nagradu za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je težak. Specijalna nagrada otišla je za hrabar prvi film, za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima.

Za najbolji film u programu „Paralele i sudari“ proglašeno je mađarsko ostvarenje „Cvetna dolina“ u režiji Lasla Čuja.

To je snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koje prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvo – obrazložila je odluku žirija Maja Bogojević.

Prema odluci „Fipresci“ žirija, nagrada za najbolji film pripada francuskom filmu „U ratu“ u režiji Stefana Brizea.

Nagrade će biti uručene večeras na Letnjoj pozornici. Sledeći, 26. Festival evropskog filma održaće se od 20. do 26. jula 2019. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*