Projekat „Jadar“ od izuzetne važnosti za Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima multinacionalne rudarsko-metalske grupacije „Rio Tinto“ o projektu „Jadar“, koji obuhvata istraživanje i razvoj ležišta litijuma u okolini Loznice.

U delegaciji ove kompanije bili su izvršni direktor proizvodne grupe za energiju i minerale Bold Batar i izvršni direktor „Rio Tinta“ za razvoj i inovacije Stiven Mekintoš.

Predsednica Vlade i predstavnici kompanije „Rio Tinto“ složili su se da je projekat „Jadar“ izuzetno važan i za kompaniju i za našu zemlju, jer se očekuje da će nalazište u okolini Loznice omogućiti iskorišćenje jadarita u proizvodnji litijuma i borata.

„Projekat „Jadar“ može značajno uticati na razvoj Loznice i čitavog regiona zbog čega je Vlada i napravila međuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja ovog projekta kako bi obezbedili da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta, objasnila je ona.

Takođe, kako je naglasila, posebno je važno to što su na projektu, pored svetskih, angažovani i domaći stručnjaci.

Predstavnici „Rio Tinto“ su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju, i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave.

Vlada i kompanija „Rio Tinto“ potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta „Jadar“.

Brnabić se sastala sa predstavnicima ove kompanije i tokom posete Londonu, u aprilu ove godine, kada je razgovarala o dinamici realizacije projekta „Jadar“.

Kompanija „Rio Tinto“ je do sada uložila više od 100 miliona dolara u projekat „Jadar“, a planirano je da proizvodnja počne 2023/2024. godine.

„Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom „Rio Sava Exploration“ d.o.o., koja radi na razvoju projekta „Jadar“.

Kompanija je osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu „Rio Tinto Explorations Dunav“ doo.

Litijum ima široku mogućnost primene u izradi raznih proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*