Promena Ustava uslov za jačanje vladavine prava

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović prisustvovala je danas u Kragujevcu drugom javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava.

Promena Ustava uslov za jačanje vladavine prava

Popović je upoznala prisutne sa razlozima za promenu Ustava u oblasti pravosuđa i predloženim rešenjima, ističući da promene najvišeg pravnog akta predstavljaju uslov za reformu pravnog sistema i jačanje vladavine prava, kao osnova svakog demokratskog društva.

Ona je naglasila da od predloženih promena zavisi ne samo ispunjenje brojnih aktivnosti predviđenih Poglavljem 23, koje je od izuzetne važnosti u procesu pristupanja EU, već i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO), što bi omogućilo da Srbija više ne bude na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije.

Ministarka je posebno navela da se promene ustava sprovode prevashodno u interesu građana Srbije, radi unapređenja pravnog sistema, te jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Ispred Ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državna sekretarka Livija Pavićević, šef Kabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

Na skupu su učestvovali i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Pre javnog slušanja, Popović je obišla radove na izgradnji Palate pravde, koji su u završnoj fazi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*