Promene Ustava u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović učestvovala je danas u Nišu na prvom javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava.

Popović je tom prilikom naglasila da su predložene promene Ustava predviđene kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 23, koji je Vlada usvojila 27. aprila 2016. godine i koji je revidiran 10. jula 2020. godine, te da predstavljaju uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajniju reformu u oblasti vladavine prava.

Ona je navela da od ispunjavanja ovih aktivnosti zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovaračkog poglavlja, što podrazumeva i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Prema njenim rečima, odredbe Ustava u oblasti pravosuđa treba menjati pre svega zbog građana Srbije, jer je to u njihovom interesu, a ne samo zbog obaveza koje je Srbija preuzela kako bi postala punopravni član EU.

U tom smislu, ministarka je istakla da se promene najvišeg pravnog akta sprovode u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije, kao i stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, a ustavni amandmani obezbediće i jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

U javnom slušanju učešće su uzeli i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštva i strukovnih udruženja.

Ispred Ministarstva pravde, prisustvovali su državni sekretar Livija Pavićević, šef Kabineta ministarke Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

Pre javnog slušanja, Popović se sastala sa predsednikom Skupštine grada Niša Bobanom Džunićem.

Promene Ustava u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*