Promocija studije „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“

U Domu Vojske Srbije u Beogradu javnosti je predstavljena studija „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“ u izdanju Kluba generala i admirala Srbije, koju je sufinansiralo Ministarstvo odbrane. U nameri da se, na dvadesetogodišnjicu agresije, stručnoj i široj javnosti ukaže na ulogu vojske u odbrani zemlje i građana, priređivači tog obimnog dvotomnog dela sakupili su izlaganja više od 50 komandanata strategijskog i taktičkog nivoa, planera, organizatora i neposrednih izvođača izuzetno složenih i efikasnih borbenih dejstava protiv neprijateljskih snaga. Studija donosi detaljan prikaz rezultata tih napora.

Tema studije, herojska odbrana zemlje i primeri natčovečanske odvažnosti vojnika i njihovih komandira i komandanata na borbenim položajima, izazvala je veliku pažnju javnosti pa je sala Doma Vojske bila premala da primi sve ljubitelje memoarskih i istorijsko-publicističkih dela koji su imali želju da saznaju mnogobrojne detalje o herojskim podvizima pripadnika Vojske SRJ u odbrani zemlje tokom 78 dana izuzetno surove i neravnopravne NATO agresije.

O studiji su govorili generali i admirali u penziji dr Luka Kastratović, predsednik Uređivačkog odbora, dr Radovan Tomanović, glavni i odgovorni urednik, dr Boško Antić, redaktor studije, Milorad Obradović i Spasoje Smiljanić, koautori i Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala.

 

 

– Ova studija je studija istine, u kojoj su nosioci funkcija u Vojsci Jugoslavije i Ministarstvu odbrane u odbrambenom ratu dali precizna objašnjenja, podatke, spontane odgovore i sećanja na neke moguće nedoumice. Studija je protiv zaborava, protiv istorijskog ćorsokaka i protiv nepravde, jer ovaj rat bio je nepravedan iz više razloga, istakao je general dr Luka Kastratović.

– Njen naučni cilj proizašao je iz potrebe da se na bazi iskustva i prakse komandnog kadra Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u NATO agresiji, primenom naučnih metoda verifikuje istina o herojskoj odbrani i angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u toj agresiji. U tom smislu, ciljevi istraživanja bili su istina o uzrocima i nesagledivim posledicama agresije po srpski narod, angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane i postignutim uspesima, o kršenju međunarodnog prava i Povelje OUN, iskazanoj podršci terorističkoj organizaciji tzv. OVK od strane NATO, posledicama upotrebe zabranjenih ubojnih borbenih sredstava od strane NATO… Praktičan cilj studije bio je analiza poznatih podataka i postignutih rezultata za zaključivanje o istinitosti događanja, pre, u toku i posle NATO agresije na SR Jugoslaviju i korišćenje tih rezultata u naučne, obrazovne, pravne i druge doktrinarne svrhe – rekao je dr Kastratović.

U studiji su iznete brojne analize ne samo odbrambenih dejstava i operacija Vojske SRJ, već i agresora koji je prve udare svojih vazduhoplovnih snaga usmerio na uništavanje jugoslovenskih PVO, komandnih i komunikacijskih sistema, a zatim se, iziritiran neuspehom, obrušio na civilne ciljeve i infrastrukturu. Objavljeno je na stotine podataka i činjenica o nesrazmernoj borbenoj sili i ratnoj tehnici koju je NATO upotrebio da bi, prema prvobitnim planovima, za nekoliko dana razbio odbrambene kapacitete Vojske SRJ i konstantnom uvećavanju neprijateljskih snaga kako je vreme odmicalo, bez postizanja željenih efekata.

Posebno su analizirana dejstva i uloga Kopnene vojske i RV i PVO koji su, između ostalog i mnogobrojnim manevrima, onemogućili efikasna dejstva neprijateljskih snaga. Nije zaboravljen ni značaj inžinjerijskih dejstava i maskiranja koji su umnogome doprineli efikasnoj odbrani zemlje i očuvanju odbrambenih resursa Vojske SRJ. Posebno je istaknuta uloga herojskih brigada, čiji su pripadnici iskazali visok nivo junaštva i morala na borbenim položajima.

Objavljena u službi istine i činjenice da, ma koliko mali, narodi koji znaju cenu slobode ne mogu biti pokoreni ni pobeđeni ni od daleko nadmoćnijeg protivnika, studija „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“ donosi obilje podataka koji tu istinu potvrđuju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*