Promovisan projekat o bezbednosti dece u saobraćaju

 

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić posetio je OŠ „Jožef Atila“ gde je prisustvovao promociji projekta „Edukacija dece osnovnoškolskog uzrasta u oblasti bezbednosti u saobraćaju“. Projekat je realizovao Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

– Grad Novi Sad po drugi put učestvuje u ovom projektu jer je pravilna edukacija dece u saobraćaju osnov saobraćajne kulture, i kulture uopšte, i doprinosi podizanju svesti o značaju bezbednosti dece u saobraćaju. Edukacija će biti sprovođena u osnovnim školama za učenike prvog i drugog razreda, dok će učenici trećeg i četvrtog razreda organizovano dolaziti na Novosadski sajam, gde će prisustvovati predavanjima. Neophodno je da deca trećeg i četvrtog razreda uče da sama bezbedno koriste gradski prevoz, kao i da praktičnim primerima stiču osnovna znanja u saobraćaju. U školama i na Sajmu biće postavljen saobraćajni poligon koji predstavlja raskrsnicu opremljenu pešačkim prelazima, saobraćajnim znacima i semaforima. Pored toga, u objektima škola biće istaknuti plakati sa edukativnim sadržajem, a deca će dobiti flajere na kojima su predstavljene potencijalne opasnosti koje ih mogu ugroziti kao učesnike u saobraćaju – rekao je Aleksandar Kravić. On je takođe dodao da je prošle godine ovom obukom bilo obuhvaćeno 16 000 novosadskih osnovaca.

U ime Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju Vladimir Mudrinić je rekao da je cilj projekta edukacija dece o pravilima ponašanja u saobraćaju radi njihove bezbednosti.

– Decu učimo kako da pravilno prelaze semaforizovan pešački prelaz, kojom stranom da se kreću kad nema trotoara i ostalim pravilima svakodnevnog učešća u saobraćaju. Trudimo se da ovom edukacijom upotpunimo školski program i upoznamo decu sa saobraćajnim propisima i pravilima ponašanja – rekao je Vladimir Mudrinić i dodao da je obuka namenjena svim učenicima novosadskih osnovnih škola do četvrtog razreda, a pohađaće je tokom školske godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*